ÚPN: Údajné dokumenty ŠtB o Ivanovi Korčokovi sú podvrh (FOTO)

ÚPN: Údajné dokumenty ŠtB o Ivanovi Korčokovi sú podvrh (FOTO)

Na sociálnych sieťach sa objavili dokumenty, ktoré mala v polovici 80. rokov 20. storočia vytvoriť komunistická tajná polícia – ŠtB, že Ivan Korčok mal spolupracovať s ŠTB. Tieto dokumenty sú podvrh!, píše v stanovisku Ústav pamäti národa. Spoluprácu odmietol aj aktuálny prezidentský kandidát Ivan Korčok.

Zverejnené dokumenty obsahujú nesprávny formát mien, nesprávne hodnosti a podpisy skutočných dôstojníkov ŠtB, ako aj mená fiktívnych príslušníkov ŠtB. Jeden z dokumentov odkazuje na neexistujúci zväzok tajného spolupracovníka s krycím menom SMEČIAR. Dokumenty nemajú číselné označenie strán, tzv. pagináciu. "Mohli by sme takto spomenúť aj ďalšie nedostatky, nechceme však dávať falšovateľom návod," píše ÚPN.

Napokon, pozornému oku čitateľa neunikne, že dokument z októbra 1985 hovorí o absolvovaných zápasoch volejbalového oddielu v sezóne 1986/1987 a tiež o jeho účasti v európskej volejbalovej lige v sezóne 1986/1987, píše v stanovisku ÚPN.

K hoaxu, ktorý niekoľko dní šíri dezinfoscéna, sa vyjadril aj prezidentský kandidát Ivan Korčok.

"Nikdy som s ŠTB nespolupracoval a to je opakovane potvrdené tým, že som mal previerky na „prísne tajné” vrátane previerky NATO, ktorú by som pri čo i len náznaku spolupráce s komunistickou tajnou službou nedostal," reagoval Korčok, podľa ktorého je nechutné, že "žumpári do toho ťahajú aj môjho nebohého starého otca, tak len upozorňujem, že ten pán v tom údajnom dokumente má iné krstné meno aj dátum narodenia, ako môj starý otec."

Podľa Korčoka sedia len 2 veci, ktoré sa tam udávajú: že sa „veľmi pozitívne vyjadroval o spôsobe života v kapitalistickom zahraničí” a že uvažoval o emigrácii. "Áno, v spise sa píše, že som domov doviezol nepreclené tenisky, lebo to bol absolútne nedostatkový tovar - vďaka režimu obľúbenca aktuálnej koalície Gustava Husáka. Aj z toho je zrejme jasné, že akákoľvek moja spolupráca, nebodaj stráženie niečej emigrácie, je nezmyselné, keďže som bol prvý v rade s takýmito myšlienkami."