Ako môžu digitálni prisťahovalci porozumieť digitálnym domorodcom? (VIDEO)

Ako môžu digitálni prisťahovalci porozumieť digitálnym domorodcom? (VIDEO) Reprofoto youtube IPčko.sk

Tzv. "digitálni domorodci" vyrastajú s technológiou, ktorá sa stala základom ich spoločenského, vzdelávacieho a profesionálneho života. Narodili sa do sveta technológií, vyrastajú s nimi, naplno ich využívajú a vlastne nepoznajú svet bez nich. Oproti nim stoja „digitálni prisťahovalci“, ktorí poznajú svet bez internetu, písali listy, telefonovali z pevnej linky, hrabali sa v encyklopédiách, online svet spoznávajú a učia sa technológie využívať. Mnohí z digitálnych prisťahovalcov sú rodičmi digitálnych domorodcov.

Ako spojiť a pochopiť tieto dva svety?
Čo pre mladých ľudí znamená online svet?
Prečo sa rodičia časom začnú strácať v téme internetu?
Sú na mieste výčitky, ak nesledujú najnovšie trendy?
Čo sú najväčšie hrozby súčasného internetu?
Ako spoločne komunikovať?
Ako na online bezpečnosti a rozvoji digitálnych zručností participuje rodina?

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Pozrite si diskusiu IPčko.sk s názvom Na nervy: Digitálni domorodci - Ako porozumieť svetu mladých ľudí IPčka v podcaste JOJ.

Diskutujú PaedDr. Zuzana Juráneková, MBA – poradkyňa IPčko a Mária Tóthová Šimčáková – detská psychologička. Moderuje Nicol Richterová – redaktorka TV JOJ.