Zuckerberg chce vytvoriť asistenta s umelou inteligenciou

Zuckerberg chce vytvoriť asistenta s umelou inteligenciou Foto: Facebook M.Z.

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg chce tento rok vytvoriť jednoduchého asistenta s umelou inteligenciou, ktorý by mu pomáhal v práci i s chodom domácnosti. Zuckerberg to v nedeľu napísal na Facebooku.

Facebook v poslednej dobe masívne investoval do projektov zaoberajúcich sa umelou inteligenciou či virtuálnou realitou. Jednu miliardu dolárov na vývoj umelej inteligencie, ktorá bude slúžiť pre blaho ľudstva, vlani prisľúbili predstavitelia popredných technologických spoločností na čele s šéfom americkej automobilky Tesla Elonom Muskom.

Teoretický fyzik Stephen Hawking ale v rozhovore s BBC predvlani varoval, že umelá inteligencia môže byť schopná sama seba preprogramovať a prebudovať takým spôsobom, že predstihne ľudstvo preskočením biologickej evolúcie.

Zuckerberg sa chce najskôr zaoberať technológiou, ktorá už existuje. Tento systém potom chce začať učiť rozpoznávať jeho hlas, aby sa naučil ovládať všetko v Zuckerbergovom dome, napríklad počúvanie hudby, osvetlenie alebo nastavenie teploty. Zakladateľ najväčšej sociálnej siete na svete chce okrem iného naučiť pomocníka vpúšťať do domácnosti rodinných priateľov, ktorým pri zazvonení na domový zvonček pozrie do tváre. Technológia by mala tiež vedieť miliardára upozorniť, či sa v izbe jeho nedávno narodenej dcéry nedeje v neprítomnosti rodičov niečo, čo by bolo potrebné skontrolovať.

"Naprogramovať to by mal byť pre mňa zábavná intelektuálna úloha," napísal Zuckerberg.