Nová online závislosť na obzore – Pokemón Go

Nová online závislosť na obzore – Pokemón Go Reprofoto Pokemón Go

Michelle Obamová sa roky márne snažila urobiť z tučných amerických detí chudé. Na rozdiel od manželky amerického prezidenta nová počítačová hra sa už v priebehu niekoľkých dní teší z úspechov, píše nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

 

 

Hra sa volá Pokémon Go a vedie hráčov k pohybu tým, že v reálnom svete zbierajú malé zvieratká, počujúce na mená ako napríklad Pikachu.

Mottom hry je: "Pochytaj ich všetkých". Vtip je v tom, že zvieratká existujú len vo virtuálnej realite - hráč ich vidí len v smartphone. Aby ich však mohol chytiť, musí sa vydať na jedno zo skutočných miest, vyznačených v hre na mape - podobne ako pri pamiatkach v Google Maps.

Hráči teda musia dôjsť ďalej než len od chladničky k televízii - niektorí sa na twitteri sťažujú na "boľavé nohy" a "slabosť po celom tele", pretože behajú kade tade, len aby chytili Pokémonov. Mnohí takí, ktorí nie sú na taký pohyb zvyknutí. Jeden z užívateľov musel po absolvovaní polhodinového pochodu dokonca na pohotovosť.

Odporúčame aj: Dievča našlo pri hraní hry namiesto Pokémona mŕtvolu

Technický princíp hry spočíva na takzvanej Augmented Reality (AR), teda rozšírenej realite. Funguje tak, že prístroj, ako napríklad smartphone, ukazuje v skutočnom svete veci, ktoré ale naozaj neexistujú -  napríklad virtuálne zvieratko na susedovej záhrade.

Hra Pokémon Go je prvá, kde sa princíp AR široko využíva. Predáva sa zatiaľ len v Spojených štátoch, na Novom Zélande a v Austrálii. Už po týždni je natoľko populárna, že jej predpovedajú, že bude mať onedlho viac užívateľov než twitter. Už teraz si ju nainštalovalo viac ľudí ako aplikáciu pre zoznamovanie Tinder. Navyše ju v priemere používajú dvakrát dlhšiu dobu než chatovací program snapchat.

Úspech hry, vďaka ktorej firme Nintendo stúpli akcie o 23 percent, spočíva v kombinovaní AR a postavičiek Pokémon, ktoré sa od roku 1996 objavili v 17 filmoch, v televíznych seriáloch, na kartách a v digitálnych hrách, a ktorá mala medzi deťmi a mládežou úspech. Malé stvorenia vymyslel Japonec Satoshi Tajiri ešte ako študent, predtým, ako začal pracovať pre Nintendo.

Pokémon Go však už teraz kritizujú ochrancovia dát kvôli tomu, že si prevádzkovatelia vyhradzujú právo zdieľať podľa vlastného uváženia údaje o užívateľoch s úradmi alebo so súkromnými osobami.

Rovnako zločinci rýchlo odhalili funkciu, ktorá dovoľuje schovávať pre užívateľov prekvapenie. Keď sa hráči vydali na odľahlé miesta, uvedené na mape aplikácie, došlo v Spojených štátoch k desiatke lúpežných prepadnutí. Vo Wyomingu našla užívateľka pri chytaní Pokémonov mŕtvolu.