Flašík sa na Facebooku ospravedlnil Michalovi Kováčovi, väčšinu ľudí nahneval

Flašík sa na Facebooku ospravedlnil Michalovi Kováčovi, väčšinu ľudí nahneval Foto: Facebook F.F.

V stredu podvečer zomrel v bratislavskej nemocnici prvý slovenský prezident Michal Kováč.

 


Medzi verejnými reakciami na úmrtie pribudla aj neobvyklá kondolencia od Fedora Flašíka, niekdajšieho marketingového guru HZDS.

Dva roky po únose syna Michala Kováča a stupňujúceho sa tlaku Vladimíra Mečiara na odchod Kováča z úradu prezidentabol práve Fedor Flašík autorom nápadu digitálnej tabule, ktorú v roku 1997 nainštalovali oproti Prezidentskému palácu, aby odratúvali Kováčov odchod z úradu. Pri hodinách bol nápis "Miluj život - nie drogy!"

 

V stredu večer, krátko po zverejnení informácie o úmrtí , Fedor Flašík zverejnil status, v ktorom sa Michalovi Kováčovi ospravedlňuje.

"Sú veci v živote, ktoré urobíte v určitom čase, mieste, v určitých súvislostiach. V tom momente sa Vám možno zdajú správne, možno vtipné či recesistické alebo proste ako zákazka. Urobíte to a začne to žiť svojim životom so všetkými dôsledkami či následkami a už sa to nedá zobrať späť... Časom sa s tým naučíte žiť, občas sa to vynorí a vy sa to snažíte vytesniť alebo sám sebe ospravedlniť, prečo som tak konal, a život beží ďalej... "HODINY" to bola jedna z tých veci," píše Flašík, ktorý si na hodiny spomenul v momente, keď sa dozvedel, že Michal Kováč zomrel.

„Viem, možno je neskoro a možno nikdy nie je neskoro. Preto to urobím aspoň dnes. Pán prezident prepáčte," píše na záver.

Na jeho žiadosť o prepáčenie reagovalo mnoho ľudí. Niektorí ho chvália. Väčšina mu vyčíta, že si zvolil nevhodný čas, že tak mal urobiť za života Kováča. „Príliš málo, príliš neskoro, pán Flašík. Dúfam, že sa Vám dobre spáva, pretože naša krajina sa z Vášho vyčíňania doteraz spamätať nedokázala." Alebo „škoda, pán Flašík, že ste sa k takémuto peknému ospravedlneniu neodhodlali skorej" či „vtedy ste z toho vyťažili neskutočné materiálne a iné výhody. Teraz chcete byť za pekného," píše napríklad Peter.

Flašík vysvetľuje, prečo tak skôr neurobil: „Nikdy som nemal potom už príležitosť s pánom prezidentom o tom hovoriť, poznať jeho pocity, emócie ktoré ho sprevádzali, keď sa to stalo. Aj keď sme sa párkrát potom stretli, táto téma nikdy nebola predmetom krátkych rozhovorov, aj keď som mal stiahnutý žalúdok. Pán prezident sa nikdy o tom nezmienil a ja som nemal odvahu. Škoda a možno to tak malo ostať nedopovedané. Dnes odišiel a tak to aj medzi nami ostane nedopovedané."

Fedor Flašík bol mediálnym poradcom a autorom kampaní pre HZDS, neskôr pre Smer. Je napríklad autorom kampane HZDS  "Krajina môjho srdca", kde je namiesto slovenskej prírody zobrazené Švajčiarsko, alebo povestnej kampane Smeru s holými zadkami.