S textom Radosť vládnuť tomuto svetu nemá Lasica nič spoločné

 S textom Radosť vládnuť tomuto svetu nemá Lasica nič spoločné Foto: ČT

Opäť sa šíri emotívny text pripisovaný humoristovi Milanovi Lasicovi, od ktorého sa už pred niekoľkými rokmi dištancoval.

 

 

Aktuálne sa na Facebooku šíri ako virál text, ktorý zneužíva meno Lasicu a s ktorým humorista nemá nič spoločné. Mnoho ľudí ho s emotívnymi komentármi šíri ďalej.
Text je naskenovaný na niekoľkých stránkach a v minulosti bol zavesený na viacerých internetových stránkach. Keď sa v roku 2011 objavil na stránke www.chelemendik.sk Lasica sa od textu dištancoval. "Upozorňujem, že s textom nemám nič spoločné, je to podvrh, od ktorého sa dištancujem a protestujem proti zneužitiu môjho mena," tlmočila pre agentúru Sita Lasicovo stanovisko jeho manželka Magda Vášáryová ešte v roku 2011.

Hoci pravidelne viacero autorov upozorní, že text nie je dielom Lasicu, stále sa po istých periódach objavuje a šíri ako novinka.
Text s názvom Radosť vládnuť tomuto svetu je síce emotívny, no štylisticky amatérsky.

„Realita súčasnosti... Ryba, jedlo žobrákov, ako sa niekedy na bratislavskom trhovisku hovorilo, sa stala luxusnou lahôdkou..." takto začína text , ktorý ma 4 strany a končí vetou: "Neposielaj 10x, radšej 10xprečítaj !!!! alebo aj pošli. Na šťastie, ja ešte zopár priateľov mám ...."

Text „je znôškou presvedčivo znejúcich manipulatívnych kecov na klasickú tému – ako zle nám je to v tej dnešnej konzumnej spoločnosti (podobné veci sa objavujú už od starovekej Číny, ak nie skôr) a ako dobre nám bolo za socializmu," upozornil na hoax už v roku 2011 Miroslav Beblavý dnes poslanec a podpredseda strany Sieť.

„Vy, čo takéto texty na svojích stránkach, svojimi mailami či akokoľvek ináč šírite, ste možno naivní, ale to vás neospravedlňuje. Vy si fakt myslíte, že takú sprostosť, akou je "Realita súčasnosti" by mohol Milan Lasica napísať? Alebo skutočne veríte pochybným mailovým schránkam a webovým fóram?" napísal Juraj Kušnierik ešte v roku 2011.