Grantový program Spojme sa pre dobrú vec opäť pomohol premeniť nápady na krajšie miesta pre život

Grantový program Spojme sa pre dobrú vec opäť pomohol premeniť nápady na krajšie miesta pre život Foto: Orange

Grantový program Nadácie Orange Spojme sa pre dobrú vec prispel aj v tomto roku k skrášleniu života na Slovensku. Do programu ľudia prihlásili až 302 projektov, pričom Nadácia Orange vybrala a celkovou sumou 80 000 eur podporila 46 z nich.

 

Každoročne môžu do grantového programu Spojme sa pre dobrú vec poslať žiadosť všetci aktívni ľudia, neformálne skupiny či rôzne organizácie, ktorým záleží na verejnom dianí, stave spoločnosti a prostredia, v ktorom žijú. Do 14. ročníka mohli svoje projekty prihlasovať od apríla do konca mája. Z celkovo 302 prijatých žiadostí vybrala hodnotiaca komisia zostavená z odborníkov v oblasti komunitného rozvoja a zástupcov Nadácie Orange 46 projektov postavených na užitočných nápadoch, ako zlepšiť vzájomné vzťahy, prispieť k pozitívnemu dianiu v komunite a zvýšiť celkovú kvalitu života vo svojom bezprostrednom okolí.

Tento rok bolo z prihlásených projektov najviac aktivít zameraných predovšetkým na komunitný rozvoj, dobrovoľníctvo, vytváranie lokálnych komunitných priestorov či revitalizáciu verejných priestranstiev. V rámci regiónov sa do grantového programu najviac zapojili obyvatelia Bratislavského a Žilinského kraja. Zaujímavosťou je, že 21 predkladateľov, ktorí boli podporení v minulom ročníku, sa do programu opätovne prihlásili, pričom tento rok grantový program oslovil až 248 nováčikov. „Tešíme sa, že program oslovil nových žiadateľov a rovnako si vážime dobrovoľníkov, ktorí o podporu žiadajú opakovane. Je to pre nás potvrdenie toho, že takýto spôsob podpory je pre nich nápomocný a Nadácia je tak pre nich pri komunitnom rozvoji prítomná ako stabilný dlhodobý partner,“ uviedla Milica Danková, manažérka Nadácie Orange a špecialistka CR.

Foto: Orange

 

Jednou zo žiadostí, ktorú sa Nadácia Orange rozhodla tento rok podporiť, bol napríklad projekt ROJ: komunitné včelárenie, za ktorým stojí občianske združenie Včelí kRaj. Projekt vznikol na podporu vzdelávania dlhodobo nezamestnaných v oblasti včelárstva. Získané finančné prostriedky z grantového programu pomohli vytvoriť kvalitné zázemie pre dobrovoľníkov z radov budúcich aj súčasných včelárov. Nadácia Orange prispela k tomu, aby sa vytvorila komunitná včelnica slúžiaca ľuďom, ktorí chcú chovať včely, ale nemajú na to vlastný pozemok. Taktiež vznikla otvorená komunitná medáreň, kde si absolventi kurzov, ale aj včelárska verejnosť, môžu spracovávať včelie produkty v najvyššej kvalite. Celý projekt sa realizoval v obci Závada v Banskobystrickom kraji počas júla a septembra tohto roku.