Takmer polovica Slovákov žije od výplaty k výplate. Najväčšia banka prináša inováciu pre svojich zamestnancov

Takmer polovica Slovákov žije od výplaty k výplate. Najväčšia banka prináša inováciu pre svojich zamestnancov Ilustr. foto: Omediach.com

Až 44 percent ľudí míňalo vlani celý svoj príjem, prípadne boli ich mesačné výdavky vyššie ako zárobky. Ide pritom o rastúci trend. Rok predtým to bolo 40 percent Slovákov. Ide o všetky príjmové skupiny, nielen tie najnižšie.* Slovenská sporiteľňa prichádza od júna s digitálnou inováciou pre svojich zamestnancov. Vďaka nej už nebudú musieť ísť v prípade nečakaných výdavkov na účte do debetu, prípadne si brať úver.

236 eur. Toľko si v priemere vyberie človek dopredu zo svojej výplaty, ak má takú možnosť. Vyplýva to z dát fintechového startupu PalmApp, ktorý vyvinul apku umožňujúcu čerpať si časť výplaty dopredu. Zo všetkých zamestnancov, ktorí takúto možnosť už dostali, ju využíva asi pätina ľudí. Dáta sú z Česka, kde inováciu prinieslo svojim zamestnancom zatiaľ 35 firiem, celkovo ju tak môže využívať asi 35-tisíc Čechov.

Slovenská sporiteľňa je prvý veľký zamestnávateľ na Slovensku a prvá banka v oboch krajinách, ktorá túto možnosť priniesla pre svojich viac ako 3500 interných ľudí. „Samozrejme nám záleží na finančnom zdraví našich klientov. Ale dôležitá je pre nás aj finančná pohoda našich zamestnancov,ˮ vysvetľuje inováciu Martin Čambor, riaditeľ HR Slovenskej sporiteľne. Zamestnanci si vďaka tejto inovácii nemusia brať zbytočné úvery v prípade, ak sa dostanú do neplánovaných životných situácií. „Uvedomujeme si, ako môžu nečakané výdavky zaťažiť rodinný rozpočet. Pokazí sa auto alebo je potrebné vymeniť domáci spotrebič – a častokrát je jediným riešením spotrebný úver. Vďaka PalmApp ho však nepotrebujú a ušetria tak výdavky, ktoré by museli zaplatiť na úrokoch,” dopĺňa Martin Čambor.

O zálohu z výplaty môžu zamestnanci cez aplikáciu požiadať kedykoľvek medzi 5. a 25. dňom v mesiaci. Suma, ktorú si chcú vybrať, môže byť ľubovoľná od 10 eur vyššie. Platí však, že záloha je paušálna alebo percentuálna z odpracovanej mzdy. Zamestnanec tak môže dostať iba to, čo si už zarobil. Ak banka účtu prepojeného s aplikáciou podporuje okamžité platby, peniaze prídu v ten istý deň. Klasická výplata cinkne na účet v rovnaký deň ako inokedy, bude však znížená o vyplatenú zálohu. Všetky výbery majú zamestnanci sporiteľne zadarmo, čo nie je v prípade tejto služby štandardom. V iných firmách, ktoré túto inováciu ponúkajú, platí zamestnávateľ prvý výber, druhý a tretí si platí zamestnanec. Úplne zadarmo ich má až od štvrtého výberu.

„PalmApp je jeden z krokov, ktorými rozvíjame našu „well-being” HR stratégiu. Jej cieľom je robiť život našich kolegov a kolegýň lepším. Benefity starostlivo vyberáme, aby reflektovali skutočné potreby a nevyzerali iba dobre na papieri,” vysvetľuje voľbu inovácie Martin Čambor. Ako dodáva, „verím, že inšpirujeme aj ďalších zamestnávateľov, pretože finančné zdravie bez nutnosti zadlžovania sa, by malo byť na prvom mieste.“

Startup PalmApp podporil aj Seed Starter České spořitelny. „PalmApp v rukách zamestnancov Slovenskej sporiteľne je pre nás potvrdením, že naša aplikácia je účinným nástrojom na udržiavanie finančného zdravia a posilňovanie finančnej gramotnosti,“ komentuje spoluprácu s najväčšou bankou na Slovensku CEO startupu Petr Ladžov.

*vyplýva z údajov Slovenskej sporiteľne