Andrej Kiska kritizuje kampaň pred referendom o rodine

Andrej Kiska kritizuje kampaň pred referendom o rodine Foto: Kancelária prezidenta

Andrej Kiska, ktorý referendm o rodine ako prezident pred 10 týždňami vypísal, pri hlasovaní netajil sklamanie. Dnes vydal prezident vyhlásenie, kde okrem iného kritizoval aj kampaň pred referendom.

 


„Hlasy kresťanských duchovných a teológov, ktorí nabádali k porozumeniu a ukazovali cestu k sebe, tak tieto hlasy boli prekričané - a počas kampane zaznievali aj zjednodušené, nepravdivé, necitlivé a veľakrát urážlivé tvrdenia a výroky. Bol som rozčarovaný z toho, ako v niektorých prejavoch prekročila verejná diskusia a kampaň pred referendom hranice základnej slušnosti ešte viac, než ktorákoľvek kampaň u nás doteraz," povedal Kiska.

 

Viac: Celé vyhlásenie Andreja Kisku k referendu

Oficiálne sa do kampane zapojila Aliancia za rodinu, ktorej kampaň niektoré médiá odmietli. LGBTI komunita účasť v kampani aj v diskusiách odmietla. Do kampane sa zapojili aj politici. Juraj Miškov zo stranky SKOK s antikampaňou a Jozef Viskupič z OĽaNO s bilbordami na podporu referenda.

"Pre demokratickú spoločnosť a slobodnú krajinu, akou Slovensko je, nemôže byť dobrou správou, ak sa menšina radšej nezúčastňuje kampane, v ktorej sa o nej neustále hovorí - ale v tejto atmosfére som úplne chápal ich dôvody. A je mi ľúto, že mnohí ľudia museli prekonávať oprávnený strach z urážlivých názorov, kým sa rozhodli verejne v médiách alebo na blogoch vyrozprávať svoj životný osud."

Po referende sa podľa neho nič nemení na tom, že manželstvo - ako vzťah muža a ženy - máme zapísané v ústave a zákonoch. Ani na tom, že pojem manželstvo považuje väčšina občanov Slovenska za synonymum vzťahu muža a ženy. „Iná vec je rešpekt a porozumenie spoločnosti k menšine. Diskusia pred referendom ukázala, že príliš veľa ľudí nerozumie tomu, čo menšinu trápi, čo skutočne chce a ako žije. Tu máme dlh, a zdá sa mi, že po kampani, ktorá predchádzala referendu, sa tento dlh iba zväčšil," povedal Kiska.