Rádio Europa 2 sa ospravedlnilo za zneužitie krízovej linky moderátormi relácie Tri prasiatka

Rádio Europa 2 sa ospravedlnilo za zneužitie krízovej linky moderátormi relácie Tri prasiatka Reprofoto Europa 2

Na prípad zneužitia linky, ktorá je určená pre ľudí v krízovej životnej situácii, upozornil psychológ a zakladateľ internetovej poradne IPčko.sk Marek Madro.

„Hnevám sa. Pred pár dňami sa ku mne dostala staršia časť relácie "Tri prasiatka" rádia Europa 2. V Troch prasiatkach volajú moderátori - Oliver Oswald, Vlado "Láďo" Varecha a Samuel Procházka na Krízovú linku pomoci, ktorá je projektom IPčka. V relácii si môžete vypočuť úvodné oznámenie o akú linku ide a prosbu o trpezlivosť, pretože Krízová linka pomoci je práve obsadená inými volajúcimi. Následne je v relácii prestrih na rozhovor s mužom (akoby pracovníkom linky), ktorého nepredstavia, no pôsobí to, akoby to bol poradca z Krízovej linky pomoci Ipčka,“ napísal pred pár dňami na facebooku Marek Madro. Podľa jeho slov muž (akože psychológ) následne odvedie vysoko neprofesionálny rozhovor o tom, či má moderátor tlačiť na svoju 17-ročnú priateľku, aby s ním mala prvýkrát sex. „Neviem o koho išlo, ale jednoznačne to nebol náš psychológ a veľmi dúfam, že to nebol nijaký odborník, ktorý by mal pomáhať ľuďom. Rozmýšľal som, či sa k tejto téme vyjadriť, keďže táto časť relácie vyšla pred viac ako rokom. Potom mi však zavolal náš psychológ Boris, ktorý pôsobí na Krízovej linke pomoci, a porozprával mi o tom, že mu volal muž so zvláštnymi otázkami, z ktorého sa nakoniec vykľul moderátor rádia Európa 2, ktorí pôsobí v aj v relácii Tri prasiatka. Po roku sa teda ozvali znova. A tentokrát sa dovolali. Rozhovor začal témou alkoholu, a potom pokračoval otázkami týkajúcimi sa sexu, ako je to už v tejto relácii zvykom. Nakoniec sa moderátor priznal odkiaľ volá, na čo ho Boris odkázal na mňa ako riaditeľa IPčka a upozornil ho, že nahrávku nemá zverejňovať. Naša pomoc je totiž anonymná."

Madro následne upozornil, že v tomto prípade nejde vôbec o zábavu. „Naša linka je permanentne vyťažená a moderátori Troch prasiatok týmto zabrali priestor niekomu, kto možno práve urgentne potreboval pomoc,“ napísal Madro a pokračoval, že moderátor sa na úvod ani pravdivo nepredstavil a neupozornil ho, že si hovor nahráva pre účely použitia v relácii v komerčnom médiu. „To je nielen vysoko neetické, ale je to čin, voči ktorému by sme mohli viesť právne kroky (konzultovali sme s právnikmi). A v neposlednom rade autori relácie v časti spred roka zavádzajú. Pôsobí to, že sa dovolali psychológovi z IPčko, ale ich respondent nie je náš zamestnanec.“

Ďalej Madro popisuje, ako je náročná práca na krízovej linke. "Hnevám sa, lebo moderátori sa rozhodli ukrojiť vzácny čas našich psychológov, ktorí každý deň idú na hranicu svojich možností, aby čo najlepšie pomáhali ľuďom v núdzi. Sú totiž k dispozícii anonymne, bezplatne a nonstop. Robíme prácu, ktorá je prirodzene stresujúca. Nikdy nevieme, aký príbeh, situácia či kríza sa pred nami objaví, keď zodvihneme telefón, prijmeme chat, video alebo otvoríme e-mail."

Vedenie rádia sa ospravedlnilo

Vedenie rádia uznalo chybu a Marekovi Madrovi sa ospravedlnilo. Rádio sa však prihlásilo len k prvému prípadu spred roka, druhý najnovší telefonát podľa vedenia nepochádzal z ich rádia. Madro ospravedlnenie prijal. „Týmto je to pre IPčko uzatvorené,“ napísal pod svoj status.

Pripájame reakciu vedenia rádia Europa 2:

„Vzniknutá situácia nás mrzí. Odsudzujeme akékoľvek zneužívanie krízových liniek. Uvedomujeme si ich dôležitú úlohu. Krízová linka IPčka má náš rešpekt a obdiv za svoju prácu pri pomoci ľuďom s psychickými problémami. Moderátori relácie Tri prasiatka sa skutočne pred rokom pokúsili dovolať na krízovú linku, ktorú prevádzkuje OZ IPčko. Pokus o spojenie nebol úspešný a k rozhovoru s operátorom krízovej linky nedošlo. Napriek tomu to považujeme za hrubú chybu v úsudku moderátorov, ktorí neodhadli a nedomysleli dôsledky svojho nápadu.
 
Kontaktovali sme pána Marcusa Madra, aby sme mu ponúkli vysvetlenie a naše ospravedlnenie. Sme radi, že ho prijal a dohodli sme sa na spolupráci pri podpore krízovej linky IPčka. Tiež sme sprísnili pravidlá pre kontrolu prípravy vysielania, aby sa podobný incident už neopakoval.
 
Zároveň sme však zistili, že druhý pokus o zneužitie krízovej linky, o ktorom pán Madro píše na sociálnej sieti, neprišiel z prostredia Europy 2. Je pravdepodobné, že sa niekto pokúsil zneužiť značku nášho rádia a predstavil sa ako náš moderátor. V minulosti sme sa s tým už stretli,“ napísalo vedenie rádia v reakcii pre Omediach.com.