Islamský štát verbuje bojovníkov prostredníctvom relácie v rozhlase

Islamský štát verbuje bojovníkov prostredníctvom relácie v rozhlase Reprofoto youtube BVG

Radikáli zo skupiny Islamský štát (IS) začali v Afganistane verbovať nových bojovníkov pomocou rozhlasu.

Ich 90-minútovú reláciu nazvaný Hlas kalifátu, ktorá sa vysiela v paštčine, je možné si naladiť v viacerých okresoch východného Afganistanu. Zahŕňa predovšetkým posolstvo, rozhovory, ale aj piesne o Islamskom štáte. Afganské úrady sa obávajú rozšírenia vysielania do ďalších častí krajiny, píše agentúra Reuters.

"Väčšina našich ľudí je nezamestnaná a tento rozhlasový program prinúti veľa ľudí, aby vstúpili do ich radov," hovorí Ahmad Alí Hazrat, šéf provinčnej rady v provincii Nangarhár. "Teraz je IS sedem kilometrov od mesta Dželálábád, a ak vláda nezačne čoskoro konať, rozšíri svoje vysielanie a bude regrutovať nových bojovníkov aj v Kábule," dodal.

Islamský štát, ktorý ovláda veľké územia v Iraku a Sýrii, sa snaží podporiť svoje postavenie aj v Afganistane a nahradiť tu hnutie Taliban, ktorá je zatiaľ v tejto krajine vedúcou islamistickou silou.

Islamský štát už kontroluje niekoľko okresov v provincii Nangarhár na východe Afganistanu, kde má svoju baštu. Veliteľ medzinárodných síl v Afganistane, americký generál John Campbell minulý týždeň uviedol, že na afganskom území je teraz 1000 až 3000 bojovníkov IS.

V jednej z relácií člen Islamského štátu vyhlásil, že vysielanie má okrem iného napraviť negatívnu povesť skupiny, podľa ktorej je IS extrémne násilnícka.

"Existuje veľa snáh nás očierniť," posťažoval si príslušník IS Džan Aka Safak. "Väčšina ľudí z mladšej generácie, ktorí si holia fúzy a nosia oblečenie, ktoré ich neodlišuje od žien, vytvára takú propagandu," dodal.