Z novinárky Miroslavy Ábelovej bude hovorkyňa

Z novinárky Miroslavy Ábelovej bude hovorkyňa Foto: Archív M.A.

Novinárka pri odchode z rozhlasu odhalila okolnosti, po ktorých musela zo spravodajstva odísť.

 

 

Miroslava Ábelová bola dlhoročnou redaktorkou aj moderátorkou spravodajstva Rádia Slovensko. Minulý rok sa vedenie rozhodlo ju stiahnuť zo spravodajstva, Ábelová prešla do publicistiky a začala pripravovať reportáže do prúdového vysielania. Stalo sa tak po tom, ako pre Sme.sk kritizovala šéfa tlačového oddelenia Úradu vlády Erika Tomáša, keď mal dostať hovorcovskú malinu, a zároveň jej v Pravde vyšla báseň, v ktorej kritizovala zámer Fica s olympiádou.

Dnes Ábelová pre Omédiách.com potvrdila, že z rozhlasu po deviatich rokoch odchádza a od septembra sa stáva hovorkyňou Greenpeace.
Autorka zbierok básní svoj odchod z rozhlasu okomentovala aj na Facebooku. Píše o tom ako v rozhlase začínala, ako vyzeral jej prvý živý stup, moderovanie, ale napríklad aj to, že za pusu, ktorú dala vtedajšiemu prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, nesmela ísť pol roka do prezidentského paláca. Zároveň sa rozlúčila s kolegami a poslucháčmi a poďakovala im za priazeň.

„Potom príde novinárska párty a náš protest proti Erikovi Tomášovi, ktorý nechce veľmi silno presilno dostať ocenenie za najhoršieho hovorcu roka. Nakoniec mu cenu neudelia. Na párty vytrčíme transparent s nápisom Zbabelec. SME urobí reportáž, ja odpovedám, v práci teda natešení nie sú... Potom mi vyjdú básne v Pravde (asi týždeň po proteste), kde si robím srandu z Ficovho zámeru urobiť tu olympiádu. Teda nie ja, ale lyrický subjekt. Zle. Vraj som publikovala politický názor."

Bývalá redaktorka dala súhlas pre Omédiách.com k citácii z jej vyjadrení na Facebooku.

Požiadali sme RTVS o vyjadrenie, prečo Ábelová bola preložená zo spravodajstva na publicistiku. "Výkon pracovnej činnosti zamestnancov RTVS je výlučne vecou dohody zamestnávateľa a zamestnanca. Vo všeobecnosti trváme na dodržiavaní Štatútu programových pracovníkov a spolupracovníkov RTVS vo všetkých jeho častiach. Dovolíme si však uviesť, že pani Miroslava Ábelová ukončila pracovný pomer s RTVS na vlastnú žiadosť a ďakujeme jej za odvedenú prácu v RTVS," reagovala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.