Aktivistky prelepili modelku v podprsenke svetrom

Aktivistky prelepili modelku v podprsenke svetrom

Modelke v čiernej podprsenke pribudla cez víkend čiapka a sveter. „Nechceme byť stále atakovaní vtieravými vyzývavými modelkami dokonalých kriviek," píšu aktivisti a aktivistky, ktorí modelku obliekli.

 

 

 

Pred Vianocami už tradične zaplavili Bratislavu reklamné plochy so spodným prádlom značky Intimissimi. Tento rok je na plagátoch modelka v čiernej podprsenke. Cez víkend viacero citylightov tejto reklamy bolo prelepených tak, aby bola modelka oblečená. Pribudla jej papierová čiapka s brmbolcom a sveter. Pričom na ruke má prilepený symbol "women power."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Kým cez deň papier telo prekrýva, v noci už ani nie - vyzerá to skôr ako priehľadná košieľka.

K akcii sa nepriamo prihlásilo hnutie Inštitút ľudských práv, ktoré zverejnilo aj fotografie z prelepovania.

 "Reklamné slečny si zaslúžia v tomto počasí teplé oblečenie. Nie je a nemalo by nám byť totiž jedno, aký obraz žien nám je podsúvaný. Takáto reklama je násilná a človek nemôže ani vyjsť na ulicu bez toho, aby sa naňho nepozerala sexualizovaná modelka v podprsenke, takmer nahá, nedá sa jej ujsť. Reklamy tejto firmy každoročne patria k najvtieravejším, využívajú ženské telo ako objekt, tovar. Ženám podsúva obraz o nereálnom, fotošopovanom ideále krásy," hovorí Alena Krempaská z IĽP, organizácie, ktorá chce poukázať na to, že reklama má byť kultivovaná a že žena nie je tovar ani vianočný darček.

„Nechceme byť stále atakovaní vtieravými vyzývavými modelkami dokonalých kriviek. Nechceme sa pozerať na to, že žena je len telo, objekt, tovar. Je to voči všetkým zúčastneným, vrátane mužov, urážlivé," píšu vo vyhlásení aktivisti.

Inštitút ľudských práv je mimovládna organizácia, vznikla v roku 2011. Zviditeľnila sa spoluorganizovaním protestov Gorila a demonštráciami za prepustenie punkovej skupiny Pussy Riot.

 

Pokúšame sa získať vyjadrenie zátupcov spoločnosti Intimissimi.

Foto: IĽP