V júli presurfovali najviac dát Slováci už v Chorvátsku, najviac roamingových hovorov a SMS ide stále z Rakúska

Slováci sa v júli naplno rozbehli do dovolenkových destinácií ako Chorvátsko, Rumunsko a Grécko. Svedčia o tom roamingové štatistiky za júl, kde tieto tri krajiny výrazne vyskočili oproti júnu.


Chorvátsko: silné v dátach, hovory a SMS zaostali

Podľa očakávaní sa Chorvátsko predralo v jednom rebríčku na čelo: zákazníci Telekomu minuli najviac dát v EÚ práve pri Jadrane a oproti minulému roku sa ich prevádzka zvýšila cca o 70%. Júl je oveľa silnejší ako jún a to celkovo až štvornásobne, hlavná sezóna sa prejavuje naplno.

Na druhej strane Slováci nenakopli v takej výraznej miere hovory a SMS – hoci oproti júnu sú podstatne vyššie, na čelo rebríčka sa nedostali.

Bulharsko: najväčší sezónny skokan

Pri porovnaní prevádzky v júni a júli vyskočilo najvyššie Bulharsko. Zrejme ešte studené more nebolo v júni lákavé pre slovenských návštevníkov, no v júli presurfovali 5x toľko dát a prevolali 4x toľko minút.
Medziročný nárast však nie je taký vysoký, čo signalizuje, že v Bulharsku sa síce prevádzka zvyšuje, no nie s takým podstatným rozdielom.

Grécko: stabilná destinácia s miernym nárastom

Ak si porovnáme jún a júl pri Grécku, vyjde nám, že Slováci presurfovali viac ako 2x toľko dát a prevolali o 70% minút viac. Sú to solídne nárasty, no nie také vysoké ako pri Jadrane.
Aj medziročne sa Slováci prejavili vo vyššej miere, najviac pri dátach (o 63% viac) a pri SMS (o 50% viac).

Rakúsko: líder pri hovoroch i SMS

Náš západný sused láka nielen pracujúcich, ale aj dovolenkárov. Podobne ako v júni, aj v siedmom mesiaci roka uskutočnili Slováci najviac hovorov a SMS v roamingu práve tu. No pri dátach sú silnejšie ostatné krajiny a Rakúsko je až na 4. mieste.

Česko: dvojka-trojka a vysoké objemy

Česko síce nevyhralo ani jednu kategóriu, no množstvá objemy hovorov, SMS a dát sú stále vysoké. Pri hovoroch a dátach je Česko druhé najobľúbenejšie miesto, pri SMS mu patrí tretie miesto.

TOP5 krajín pre hovory z EÚ

Pri hovoroch nenastala žiadna zmena v TOP3, akurát Chorvátsko sa pretlačilo na štvrtú pozíciu:
1. Rakúsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Chorvátsko
5. Maďarsko

TOP5 krajín pre SMS z EÚ

Tento rebríček sčasti kopíruje pozíciu hovorov, len z Nemecka sa poslalo viac SMS ako z Česka.
1. Rakúsko
2. Nemecko
3. Česko
4. Chorvátsko
5. Maďarsko

TOP5 krajín pre dáta v EÚ

Po prvý raz narazíme v rebríčkoch aj na Taliansko. Pre hovory a SMS nie je také preferované, no pri celkovom objeme dát dokáže poraziť aj Bulharsko, Grécko či iné krajiny. Na Chorvátsko však stále nemá – tam Slováci preniesli len v júli 2-násobne viac dát ako v Taliansku.
1. Chorvátsko
2. Česko
3. Nemecko
4. Rakúsko
5. Taliansko