Zomrela známa soulová speváčka Aretha Franklin (VIDEO)

Vo veku 76 rokov zomrela dnes americká speváčka Aretha Franklin. Informovala o tom s odvolaním sa na rodinu agentúra AP. Umelkyňa označovaná za "kráľovnú soulu" trpela rakovinou pankreasu a už pred niekoľkými dňami sa objavili správy, že jej stav je veľmi vážny. Franklin, ktorú časopis Rolling Stone označil za najlepšiu speváčku všetkých čias, zomrela dopoludnia miestneho času vo svojom dome v Detroite.

"Nenachádzame slová, ktorými by sme vyjadrili bolesť v našich srdciach. Stratili sme pevný základný kameň našej rodiny," uviedla rodina Franklinovej v oznámení o úmrtí tejto matky štyroch detí.

Franklin trpela rakovinou slinivky niekoľko rokov. Vlani oznámila, že už bude vystupovať len na vybraných akciách. Posledný koncert absolvovala vlani v auguste vo Filadelfii, o tri mesiace neskôr ešte spievala na akcii nadácie Eltona Johna pre boj s AIDS.

Prvý singel vyšiel Franklin už pred viac ako 50 rokmi. V 60. a 70. rokoch minulého storočia naspievala niekoľko cenených živých nahrávok gospelov vrátane albumu Amazing Grace (1972). Zatiaľ posledný album, ktorým je A Woman Falling Out Of Love, vydala v roku 2011.

Okrem 18 cien Grammy dostala Franklin tiež ocenenie Grammy za celoživotné dielo (v roku 1994). V roku 1987 sa stala prvou ženou, ktorá bola uvedená do rokenrolovej siene slávy.