Turecký súd poslal do väzenia troch lídrov zakázanej televízie


Súd v Istanbule poslal do väzenia troch vedúci predstaviteľov kritickej televíznej stanice zatvorenej po zmarenom puči v roku 2016. Každý dostal trest tri roky a deväť mesiacov za údajnú teroristickú propagandu, informovala podľa agentúry AFP organizácia Reportéri bez hraníc (RSF).

Odsúdenými sú dva spoluvlastníci televízie Hayatin Sesi - Mustafa Kara a Ismail Gökhan Bayram, a tiež šéfredaktor Gökhan Çetin. Súd ich uznal vinnými z "teroristickej propagandy" v prospech zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK) a teroristickej organizácie Islamský štát (IS), oznámil predstaviteľ RSF v Turecku Erol Önderoglu.

Rozsudok, vynesený v prvostupňovom konaní, nie je právoplatný. Na verdikt odvolacieho súdu môže trojica počkať na slobode, poznamenala AFP.

Ľavicovo zameraná televízia Hayatin Sesi bola známa intenzívnou kritikou prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a spravodajsky kryla demonštrácie proti jeho režimu v lete 2013. Zavretá bola prezidentským dekrétom vydaným po neúspešnom pokuse časti armády o prevrat v júli 2016.