Česká vláda kvôli Gottovi vyhlási v sobotu 12. októbra štátny smútok

Česká vláda kvôli Gottovi vyhlási v sobotu 12. októbra štátny smútok Foto: ČT

Česká vláda sa chystá na sobotu 12. októbra vyhlásiť štátny smútok kvôli úmrtiu speváka Karla Gotta.

 

Smútok pripadne na deň umelcovho pohrebu, ktorý sa uskutoční so štátnymi poctami vrátane zádušnej omše v katedrále svätého Víta. Novinárom to dnes povedal premiér Andrej Babiš.

"Dnes ráno už u nás na úrade vlády vyjednávame konkrétnu realizáciu pohrebu, ktorý bude veľmi logisticky náročný, pretože ten záujem verejnosti je obrovský. Je na to strašne málo času, pretože na to máme de facto týždeň," uviedol ďalej Babiš.

Vláda podľa neho od začiatku komunikuje so spevákovou rodinou. Tá vo štvrtok oznámila, že sa rozhodla pre pohreb so štátnymi poctami. Posledná rozlúčka s Gottom pre verejnosť sa bude konať v piatok 11. októbra od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe. Nasledujúci deň sa bude konať od 11.00 zádušnej omše pre pozvaných hostí vo svätovítskej katedrále na Pražskom hrade, ktorú bude slúžiť kardinál Dominik Duka.

Všetky informácie ohľadom pohrebu Karla Gotta dá rodina zosnulého speváka na webové stránky. "Ak bude nejaká aktuálna informácia, ktorú by manželka pána Gotta potrebovala oznámiť verejnosti, objaví sa iba na oficiálnych stránkach Karla Gotta," povedal dnes ČTK Gottova hovorkyňa Aneta Stolzová.

Karel Gott zomrel v utorok 1. októbra po ťažkej chorobe, bolo mu 80 rokov.