Tajomný tweet amerického jadrového veliteľstvá má vysvetlenie

Tajomný tweet, ktorý mohlo skrývať kód k jadrovým zbraniam, vyvolával obavy z napadnutiaa Pentagonu počítačovými pirátmi, bol v skutočnosti naozaj len náhodným zhlukom písmen a znakov, aj keď sa objavil na twitteri strategického veliteľstva amerických ozbrojených síl Stratcom.

Zmätok vyvolala správa "; l ;; gmlxzssaw,", ktorá sa v nedeľu objavila na oficiálnom účte veliteľstva Stratcom, zodpovedného za americké jadrové zbrane, než bola zmazaná, napísala agentúra AFP. Ku sklamaniu amatérskych lúštiteľov šifier sa ale ukázalo, že tajomné posolstvo bolo jednoducho naozaj len obyčajným zhlukom písmen. Záhadu malo na svedomí malé dieťa, ktoré sa na chvíľku zmocnilo twitteru Stratcomu, vysvetlilo veliteľstvo americkému spravodajskému serveru Daily Dot.

"Vedúci zodpovedný za účet veliteľstva pracoval na diaľku z domova. Účet na chvíľku ponechal bez dozoru. Jeho malé dieťa využilo situáciu, aby sa zahralo s klávesnicou, a bohužiaľ nevedomky odoslalo tweet," vysvetlil hovorca veliteľstva. "Úplne nič škodlivého sa nestalo, náš účet nenapadli hackeri," uistil.