Cestovanie so Sputnikom nebude automatické

Dnes ministerstvo zdravotníctva oznámilo. že na Slovensku sa začína očkovať so Sputnikom. Europoslanec Vladimír Bilčík upozorňuje, že cestovanie so Sputnikom nebude automatické. K cestovaniu napísal na facebooku tento status:

CESTOVANIE SO SPUTNIKOM NEBUDE AUTOMATICKÉ❗️
Vláda dnes schválila po dlhom otáľaní použitie vakcíny Sputnik. Je to zlá správa pre ľudí, ktorí sa ním dajú zaočkovať, a to z viacerých dôvodov - 1) vakcína nie je registrovaná, nemá teda vedecky overené a potvrdené účinky 2) nebude s ňou možné cestovať slobodne ako s registrovanými vakcínami, veď Sputnikom sa dnes okrem Maďarska neočkuje nikde v EÚ. Očakávania ľudí tak neskôr narazia na realitu.
Dnes vo výbore LIBE, kde pôsobím ako člen za EPP Group in the European Parliament, schvaľujeme dohodu o Covid pasoch. Tie určujú pravidlá pre cestovanie občanov po Európskej únii a zavádza sa jasné pravidlo - pri cestovaní budú uznávané automaticky len vakcíny, ktoré schválila EMA alebo WHO. Keď sa dnes ľudia u nás zaočkujú neregistrovaným Sputnikom, nikto im nezaručí slobodné cestovanie, ako nám ostatným, ktorí budeme zaočkovaní schválenou vakcínou. S týmito pravidlami súhlasili aj slovenskí vládni predstavitelia na európskej úrovni a v rozpore s tým dnes schvaľujú pre svojich vlastných občanov Sputnik.
Je zarážajúce, že sa vláda namiesto jasného odporúčania ľuďom, ktoré by bolo pre nich najlepšie, alibisticky prispôsobuje rozhodnutiam bývalého premiéra Matoviča a nevedeckým názorom. Pokračuje tak vládny chaos, na ktorý doplatia zas len bežní ľudia.