Podľa ukrajinskej rozviedky by Rusko mohlo napadnúť Kyjev, Charkov a Cherson

Rusko nemá v pláne zastaviť sa na Donbase a môže pokračovať v ofenzíve na ďalšie územie Ukrajiny. Podľa serveru Ukrajinska pravda to oznámila ukrajinská spravodajská služba prezidentovi krajiny Volodymyru Zelenskému na rokovaní hlavy štátu so šéfmi parlamentných strán. V rizikovej zóne sa nachádzajú mestá Charkov, Cherson a Kyjev, uviedla.

Bezpečnostné zložky politiky na utorkovom rokovaní informovali o aktuálnej bezpečnostnej situácii a načrtli možné prognózy vývoja udalostí.

"Ukrajinská rozviedka má informácie, že sa Rusko neplánuje zastaviť v Donbase, a chce pokračovať vo vojenskej eskalácii. V prvom rade sa v rizikovej zóne nachádzajú Charkov, Cherson a Kyjev," cituje zástupca rozviedky Ukrajinska pravda s odkazom na druhé najväčšie mesto krajiny nachádzajúce sa pri ruských hraniciach, dôležitý čiernomorský prístav Cherson a hlavné mesto.

Podľa novinárov na schôdzke údajne zazneli aj slová o možnom zhoršení bezpečnostnej situácie v Donbase v nasledujúcich dvoch dňoch, poznamenala agentúra Unian.

Politickí predstavitelia Ukrajiny sa podľa médií na rokovaní zaoberali okrem iného možnosťou zavedenia výnimočného stavu v regiónoch susediacich s Ruskom kvôli hrozbe ruskej vojenskej agresie. Nakoniec rozhodnutie odložili na ďalšie dni s ohľadom na vývoj udalostí.

Zelenskyj už skôr odmietol v krajine zaviesť stanné právo s tým, že k nemu pristúpi, ak by vypukla plnohodnotná vojna s Ruskom. Zároveň oznámil, že povolá časť vojakov v zálohe na mimoriadne cvičenie, všeobecnú mobilizáciu zatiaľ vylúčil.

Horná komora ruského parlamentu v utorok posvätila šéfovi Kremľa Vladimírovi Putinovi nasadenie ruských vojsk v zahraničí. Urobila tak po tom, čo ruský prezident v pondelok uznal nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny a potom tam nariadil vyslať ruské jednotky v rámci "mierovej misie". Západ kvôli agresívnemu postupu Moskvy uvalil na Rusko nové sankcie.

Satelitné snímky za posledných 24 hodín ukázali nové nasadenie vojakov a vybavenia v západnom Rusku a Bielorusku neďaleko ukrajinských hraníc. S odvolaním sa na spoločnosť Maxar Technologies o tom informovala agentúra Reuters.

Na fotografiách je v južnom Bielorusku neďaleko hraníc s Ukrajinou vidieť viac ako stovka armádnych vozidiel a desiatky vojenských stanov. Pri vojenskej posádke v západnom Rusku pri ukrajinských hraniciach pribudla nová poľná nemocnica, uvádza Maxar Technologies. Spoločnosť v rovnakom regióne zaznamenala aj prepravné vozidlá pre ťažkú ​​techniku ​​a zbrane, vrátane tankov, a nasadenie nových jednotiek.

Agentúra Reuters poznamenáva, že sa jej satelitné fotografie poskytnuté firmou, ktorá aktivity ruskej armády monitoruje už niekoľko týždňov, nepodarilo nezávisle overiť.

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok uznal nezávislosť dvojice separatistických republík na východe Ukrajiny a vyslal na ich územie ruských vojakov pod zámienkou mierovej misie. Jeho americký náprotivok Joe Biden v utorok v reakcii zaviedol proti Rusku sankcie a vojenské akcie Moskvy označil za "počiatok ruskej invázie na Ukrajinu".