Český rozhlas uzavrel dohodu o spolupráci s Ukrajinským rozhlasom

Český rozhlas dnes v Praze uzavřel dohodu o vzájemné spolupráci s ukrajinskou veřejnoprávní vysílací společností UA:PBC. Dohoda mimo jiné umožňuje výměnu pořadů. Rozhlas to dnes uvedl v tiskové zprávě. Český rozhlas již přes rok zajišťuje kontinuální vysílání Ukrajinského rozhlasu na internetu a prostřednictvím digitálních sítí.

"Jsem rád, že uzavřením dohody budeme pokračovat ve spolupráci s veřejnoprávní vysílací společností Ukrajiny, kterou výrazně podporujeme od počátku války na Ukrajině. Mimo jiné již přes rok zajišťujeme kontinuální vysílání Ukrajinského rozhlasu prostřednictvím audioportálu mujRozhlas a klasických sítí DAB+ a DVB-T2," uvedl dnes generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral na konferenci Radiodays Europe.

Podle něj se jedná o zásadní krok, díky němuž Český rozhlas poskytuje ukrajinským občanům v Česku každodenní dostupnost informací o aktuálním dění v jejich rodné zemi. "Podpisem dohody o vzájemné spolupráci rozšíříme rozhlasovou a kulturní výměnu mezi Českou republikou a Ukrajinou," dodal Zavoral.

V dohodě se Český rozhlas a UA:PBC zavázaly ke vzájemné výměně pořadů, především hudebních a literárních, včetně diskusních relací, rozhlasových her či archivních záznamů. Zúčastněné strany budou také organizovat reciproční návštěvy svých pracovníků a vzájemně se účastnit festivalů, soutěžních přehlídek a dalších rozhlasových akcí.

"Od Českého rozhlasu a dalších partnerů v EBU jsme měli od začátku velkou podporu, když jsme se museli přizpůsobit, abychom zajistili naše vysílání. Teď máme nové příležitosti, pokud jde o obsah. Je to velmi široké, od zpravodajství, které je pro nás nejdůležitější, až po spoustu kulturních obsahů. Český rozhlas je pro nás důležitý partner a doufám, že ukrajinská kultura bude v České republice přítomná, stejně jako bude ta česká více přítomná v následujících letech na Ukrajině," uvedl člen představenstva UA:PBC Andriy Taranov.

Kromě kontinuálního vysílání Ukrajinského rozhlasu na rozhlasovém webu a sítích DAB+ i DVB-T2 Český rozhlas také loni vytvořil pro ukrajinské uprchlíky speciální souhrnnou stránku mujrozhlas.cz/ukrajina, která nabízí praktický ukrajinsko-český Audioslovník s lekcemi pro děti i dospělé nebo pohádky v ukrajinštině od českých spisovatelů. Český rozhlas také ukrajinským uprchlíkům nabízí každý týden praktické informace prostřednictvím podcastu Novinky pro Ukrajince v Česku.