Obama na večeri s novinármi vtipkoval

Americký prezident Barack Obama si na tradičnej galavečeru s novinármi akreditovanými v Bielom dome v noci na dnes opäť neodpustil žarty, ako doteraz robil každý rok.

 

 

Tohtoročné slávnostné podujatie bolo pre neho zároveň lúčením, lebo po ôsmich rokoch v úrade v januári 2017 odovzdá prezidentské kreslo svojmu nástupcovi.

"Ospravedlňujem sa za drobné meškanie, fungujem na CPT," vyhlásil Obama s odkazom na slangovú skratku pre zvláštny čas pre černochov (Colored People Time), ktorú Američania vnímajú ako negatívny stereotyp. Zároveň dodal, že tento špás by nemali používať belosi.

"Pokiaľ tento materiál bude mať ohlas, použijem to budúci rok u (bankovej spoločnosti) Goldman Sachs. Zarobí mi nejaké tie Tubmanové," pokračoval prezident. Bojovníčka proti otrokárstvu Harriett Tubmanová bude prvou černošskou ženou, ktorá bude vyobrazená na amerických dolároch; objaví sa na dvadsaťdolárovej bankovke.

Občas, ako upozornila agentúra AP, vyvolával Obamov príhovor nostalgiu. "Pred ôsmimi rokmi som povedal, že je čas zmeniť tón našej politiky. Teraz by som mal byť spätne viac špecifický," povedal. Pripustil tiež, že roky v Bielom dome si vyžiadali svoju daň. "Som šedivý ... a počítam dni, kedy predstúpim pred svoju úmrtnú porotu," vyhlásil.

V závere ocenil slobodnú tlač a vyhlásil, že chce predniesť už len dve slová. "Obama preč," povedal a odložil mikrofón.

Večera s washingtonským reportérmi je pre Biely dom jedným zo spoločenských vrcholov roka. Okrem zástupcov médií sa jej zúčastňujú aj celebrity - tento rok to boli napríklad herci Bryan Cranston, Rachel McAdams či Tom Hiddleston.