Pár príkladov, ako Zem a Vek šíri klamstvá a manipulácie

Ironická facebooková stránka Slobodný vysierač, ktorá upozorňuje na nepravdivé správy Zema Vek či Slobodného vysielača, zozbierala pár príkladov, ako vyzerá klamstvo a manipulácia webu Zem a Vek.

 

 

V poslednej dobe sa na nás z FB stránky Zem a veku valí jeden žlčovitý príspevok za druhým - o Kiskovi, Sorosovi, adminoch Prečo ľudom hrabe ale aj o nás, Slobodnom vysierači. Okrem toho, že nás to naozaj baví sledovať a veľmi nás teší , že sa ich naše vysmievanie ich klamstiev a stupídnych konšpirácií tak dotklo, rozhodli sme sa pridať ešte jeden klinec do ich rakvy.
Zem a vek sledujem len na internete, ale veľa ľudí sa už rozhodlo debunkovať ich klamstvá a zavádzania. Prinášam pár príkladov.
  • Zem a vek šíri nebezpečné klamstvá o rakovine. Podrobný opis v troch blogoch MUDr. Mariána Jánoša v poradí tu, tu a tu.
  • Medicínske nezmysly tým samozrejme v Zem a veku nekončia. V májovom čísle 2014 na strane 84-87 propaguje Zem a vek chloritan sodný (bielidlo) ako liečivú látku pod názvom MMS či CDS. Činí tak prostredníctvom rozhovoru s “detoxikačnou guru”, ktorá túto látku podáva svojim pacientom a prezentuje ju ako skutočný liek. Link tu.
  • Zem a vek šíri nezmysly aj z finančnej sféry. O hypotékach - tu.
  • Príklad výrazného proruského “riťolezectva” v podobe písania nezmyslov o sankciách uvalených na Rusko tu. To, že Tibor Rostás je naklonený výrazne prorusky a neobjektívne, dokazuje aj jeho aféra, keď v Moskve “žobral” o ruské peniaze na financovanie svojich mediálnych činností. Viac o jeho údajnej “nezávislosti” tu.
  • Zem a vek tvrdí, že stránka Prečo ľudom hrabe je platená Sorosom, aj keď to nevie dokázať. Link tu.
  • Zem a vek propaguje človeka, ktorý okrem iného tvrdí, že “svet je ovládaný rasou jašterov z inej galaxie, čo sú vlastne ilumináti, ktorí ovládajú OSN a MMF. Z ich radov pochádza najmenej 43 amerických prezidentov a traja britskí premiéri”. Link tu.
  • Tibor Rostas ale aj Zem a vek zdieľal fotografiu nemeckej ambasády v USA v roku 1937 s nacistickou vlajkou s popisom, ktorý navodzoval dojem, že vo Washingtone Američania vyvesujú vlajku s hákovým krížom a tým sa hlásia k nacizmu alebo mu prejavujú sympatie. Link tu.
  • Absolútne dno primitívneho útoku prerazil Zem a vek v momente, keď nazval Denník N “pronacistickým a sionistickým médiom” (prečo netušíme, asi to len znie cool), pričom sa pýtal na vkladateľov investícii a tým navodzoval dojem, že Denník N je netransparentný. Zem a vek pridal aj zavádzajúci graf hospodárskeho výsledku Denníka N, ktorý ukazuje klesajúcu tendenciu, no realita je presne opačná. Takisto je pravdou, že Denník N má všetky informácie o svojom hospodárení už dávno zverejnené. Ďalším faktom je, že “niečo” nemôže byť zároveň nacistické a sionistické, pretože si to vo svojej podstate odporuje. Link tu.
  • Mesačník Zem&Vek prišiel so šokujúcim odhalením: SIS spolu s katolíckou cirkvou chcú u nás zriadiť totalitu iluminátov. Analýza tohto bludu tu.
  • Zem a vek tvrdil, že Veľký protikorupčný protest, ktorý sa udial 18.4.2017 bol “Majdan, farebná revolúcia a útok tretieho sektora na právnosť štátu”. Výber tých najlepších hovadín tu a tu.
  • Komplexná analýza blúdneho a konšpiračného obsahu Zem a veku od Matúša Ritomského tu. Nechýbajú príklady konkrétnych nezmyslov alebo aj útokov na oponentov. “V časopise Zem a Vek čitateľ narazí na všetky známe konšpiračné „evergreeny“ ako HAARP, chemtrails, škodlivosť očkovania atď. “
  • Nechýbajú ani stupídne ohováračky a osočovanie.
 
Veľmi profesionálne.
 
Tak určite...
  • Na záver pridávam screen z úvodu do jedného článku. Bez komentára.
Really?
Aký je záver? Zem a vek je klasické tzv. alternatívne médium, ktoré šíri ruskú propagandu, vedecké nezmysly a nebezpečné klamstvá. Ak máte ďalšie príklady šírenia lží, píšte do komentáru - budem to aktualizovať.