Putinov tím chce bojovať proti falšovaniu dejín, posvieti si na Československo

Putinov tím chce bojovať proti falšovaniu dejín, posvieti si na Československo Reprofoto RU

Čeliť pokusom o falzifikáciu dejín je úlohou tímu odborníkov pri ruskej Bezpečnostnej rade, čo je najvyšší poradný orgán prezidenta Vladimira Putina.

 


Napísal to dnes denník Kommersant. Medzi hlavnými historickými udalosťami vystavenými falšovaniu je podľa prezidentského tímu aj vývoj v Československu v roku 1968.

 

Ako presne majú byť informácie o týchto udalostiach a vpáde vojsk Varšavskej zmluvy v auguste toho istého roku falzifikované, nie je z článku ruského denníka zrejmé.

Prekrúcanie dejín Československa je tiež obľúbenou témou proruských trollov, nedávno sa k ním pridala aj štátna ruská televízia.

Historická pravda sa podľa ruských expertov stala obeťou "deštruktívnych akcií" zahraničných centrál v rámci ich protiruskej politiky. Cudzina proti Rusku vedie dezinformačnú kampaň a hybridnú vojnu, pri ktorej využíva "historickú negramotnosť" ruskej mládeže, myslia si členovia vedeckého tímu. Falzifikácii je podľa nich vystavených šesť najdôležitejších etáp sovietskych a ruských dejín, ktorých ruskú interpretácii treba koordinovane obhajovať.

Odporúčame aj: Ruská štátna televízia obhajuje inváziu z roku 1968 do Československa

Figuruje medzi nimi aj vzťah vtedajšieho Sovietskeho zväzu k politickým krízam v niekdajšej Nemeckej demokratickej republike, v Maďarsku a v Československu.

Obhajovať je tiež podľa autorov koncepcie treba národnostnú politiku cárskeho Ruska a ZSSR, podiel Sovietskeho zväzu na porážke nacistického Nemecka za druhej svetovej vojny alebo správnu interpretáciu paktu Molotov-Ribbentrop, v ktorého tajnom dodatku sa Moskva a Hitlerova tretej ríše dohodli na delení Poľska.

Osobitnú pozornosť je podľa vedeckého tímu nutné venovať páde cárskeho režimu a víťazstvu boľševickej revolúcie z roku 1917, ktorých sté výročie pripadá na budúci rok. Toto výročie môže odštartovať "pokusy o zámerné skresľovanie tohto historického obdobia".

Vedecká skupina Bezpečnostnej rady odporučila, aby boli v médiách a na internete odhaľované pokusy o falzifikáciu dejín a aby sa na tejto kampani podieľali aj ďalšie postsovietske štáty a krajiny "blízkeho pohraničia". Účastníci zasadnutia sa tiež vyslovili za zriadenie "centra pre plánovanie, organizáciu a realizáciu strategických informačných operácií".

Hlavné podklady pre odporúčania vedeckej rady dodal podľa Kommersantu ruský generálny štáb a ministerstvo obrany.