Zadržaný Talian Antonino Vadala pracoval pre mafiu už v roku 2001

Zadržaný Talian Antonino Vadala pracoval pre mafiu už v roku 2001 Foto: FB Anotino Vadala

 

 

Talianskeho podnikateľa Antonina Vadala, ktorý sa usadil na Slovensku a o ktorom písal zavraždený novinár Ján Kuciak, označila polícia v jeho vlasti za možného priekupníka drog, ktorý nahradil uväznených členov gangu 'Ndrangheta. Napísalo to Centrum pre výskum korupcie a organizovaného zločinu (OCCRP), ktoré vychádzalo z policajného vyšetrovania pašovania kokaínu kartelom 'Ndrangheta z Latinskej Ameriky do Talianska. S OCCRP spolupracoval aj Kuciak.

Slovenská polícia dnes vykonala razie v objektoch spájaných s Vadalom a podnikateľa a jeho dvoch príbuzných zadržala.

Vadalov prvý kontakt s 'Ndrangheta spája talianska polícia s udalosťami, ktoré sa stali pred 17 rokmi. Pomohol vtedy ukryť člena klanu Libri-Zindato, ktorý bol na úteku.

Podrobnosti: V kauze, ktorej sa venoval zavraždený novinár, figuruje mafia, Mária Trošková a ďalší politik

V roku 2001 polícia nahrala telefonát Vadalu sa šéfom Libri-Zindato Franceskom Zindatom. Hovorili o zabezpečení úkrytu pre pašeráka drog v Bova Marina. Neskôr sa zistilo, že táto osoba je vrah. Na Vadalu rovnako ako na 12 ďalších mužov bol vydaný zatykač a boli obvinení z pašovania drog, lúpeže, vydierania a nelegálneho držania zbraní. Niektorí boli chytení a usvedčení, Vadala odišiel na Slovensko a zatknutiu sa vyhol. Obvinenia proti nemu boli neskôr zrušené.

Muž, ktorého pomohol ukryť, bol Domenico "Mico" Ventura, o ktorom sa začalo hovoriť, keď polícia v roku 2012 získala video, ktoré zachytilo, ako Ventura zastrelil brokovnicou s spilovanou hlavňou iného člena klanu. Bol za to odsúdený na doživotie. Na inej nahrávke, ktorú má rovnako talianska polícia, Zindato Vadala žiada, aby išiel spolu s ďalšími dvoma mužmi do Ríma "potrestať" (fyzicky) osobu, ktorá klan "poškodila". "Je zrejmé, že účastníci tejto trestnej výpravy nariadenej šéfom museli byť úzko spojení so záujmami a aktivitami klanu," píše sa v správe talianskeho sudcu. Z nahrávky ale nevyplýva, či bol príkaz vyplnený.

Kuciak hľadal väzby medzi asistentkou premiéra Roberta Fica Máriou Troškovou a Vadalom, ktorého označil za osobu priamo napojenú na 'Ndranghetu.

OCCRP pripomína, že bývalá modelka Trošková do podnikateľského sveta vstúpila ako asistentka bývalého ministra hospodárstva a bývalého riaditeľa televízie Markíza Pavla Ruska. OCCRP rekapituluje jeho problém so zákonom, pretože bol obvinený z objednania vraždy. OCCRP potom opisuje ďalšiu dráhu Troškovej pri založení firmy GIA Management, kde už spolupracovala s Vadalom, a jej neskorší presun k premiérovi Ficovi.

Podľa čas.sk matka Márie Troškovej povedala, že jej dcéra mala s Vadalom dva roky vzťah, ale po tom, ako sa Vadala oženil s Taliankou, prerušila akékoľvek styky. „Boli do seba zaľúbení, chceli sa zobrať. Rozišli sa náhle, a odkedy si našiel Talianku, už s ním ani nekomunikovala,“ hovorí mama Mária.

Trošková na úrade vlády pôsobila na pozícii hlavnej štátnej poradkyňa. Tento post po vražde novinára a po tlaku opozície aj časti koalície opustila až do vyšetrenia prípadu. Rovnaký postup zvolil tajomník bezpečnostnej rady štátu Viliam Jasaň, na ktorého podnikateľské väzby s osobami zrejme blízkymi talianskej mafii Kuciak tiež upozornil.

Odporúčame aj: Vyhlásenie Troškovej a Jasaňa k vražde novinára a jeho partnerky

Vadala pochádza z juhotalianskeho mesta Bova Marina, ktoré je domovom Vadalovho klanu, ktorý je podľa talianskych súdnych zdrojov zodpovedný za najmenej 25 vrážd, spáchaných v rámci boja o kontrolu nad obchodom s kokaínom. Má priame väzby na drogový kartel v Kolumbii. Riadi ho Domenico Vadala, ku ktorému podľa OCCRP štyridsaťdvaročného Antonina Vadalu nespájajú blízke rodinné vzťahy. 'Ndrangheta bola podľa OCCRP považovaná za jednu skupinu organizovaného zločinu, ale v skutočnosti ide o sieť rodín žijúcich na talianskom juhu.

Podnikateľ Antonino Vadala pred dvoma rokmi v nepublikovanom rozhovore so slovenským investigatívnym novinárom Ivanom Megom odmietol, že patrí ku klanu Vadalov. Povedal tiež, že v Kalábrii sa len narodil a že žil v Miláne. Z jeho vyjadrení vyplynulo, že Trošková v spoločnej firme vykonávala bežné administratívne práce. Nahrávku rozhovoru Mega s Vadalom zverejnil portál etrend.sk.

Odporúčame aj:   Bývalý redaktor Plus 7 dní: Tému o mafii, ktorej sa venoval zavraždený novinár, mi v Pluske zhora stopli

OCCRP uviedla, že v čase Kuciakovej vraždy novinári stále pátrali po ďalších informáciách o Vadalovi. Keď sa v novembri obrátili na Vadalovho právnika, ten prípad nijako nekomentoval.