Die Welt o Slovensku: Tam, kde má mafia denne prístup k predsedovi vlády

Die Welt o Slovensku: Tam, kde má mafia denne prístup k predsedovi vlády Zdroj: Die Welt

Nemecký denník Die Welt píše o vražde slovenského novinára na titulke a kauze venuje niekoľko ďalších strán.

 

Spôsob, akým bol zavraždený slovenský investigatívny novinár Ján Kuciak, mal byť varovaním pre ostatných novinárov, ktorí píšu o veciach, ktoré sa niekomu nepáčia, napísal Die Welt.

Die Welt dnes vyšiel s veľkou čiernobielou titulkou. S titulkami ako: "Ako talianska mafia vynáša európske peniaze," alebo "Tam, kde má mafia denný prístup k predsedovi vlády" ktorý odkazuje na kauzu, ktorej sa pred smrťou venoval Ján Kuciak.

V hlavnom článku na titulnej strane sa denník zaoberá tým, čo Kuciakov prípad znamená. Pripomína, že posledný rok strávil v tureckom väzení ich vlastný dopisovateľ Deniz Yücel. "Bol symbolom toho, aké riziká podstupujú tí, ktorí pracujú pre pravdu," píše denník. "Prípad dopadol dobre. Deniz Yücel je slobodný. Ján Kuciak je mŕtvy," pokračuje denník a pripomína, že mladý novinár bol zavraždený spolu so svojou snúbenicou Martinou Kušnírová.

"Vedľa tiel zavraždených položili vrahovia projektily smrtiacich guliek. Malo to byť varovanie. Varovanie ďalším novinárom, ktorí píšu niečo, čo sa určitým ľuďom nepáči," uvádza Die Welt. Naráža tak na počiatočné špekulácie slovenských médií, že okolo dvojice tiel boli vyskladané náboja ako odkaz od mafie, čo už ale skôr poprel šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bardy.

Pravdepodobné podľa nemeckého denníka je, že za vraždou stoja "nepriatelia slobody, ľudia, ktorí majú toľko strachu z nepríjemných právd, z novinárov, že kvôli tomu brutálne vraždia". Ján Kuciak podľa nich ale nie je ojedinelý prípad. Vlani bolo po celom svete zavraždených 74 novinárov, tento rok už štyria novinári a dvaja blogeri. Ďalších 307 novinárov a blogerov je kvôli svojej práci vo väzení. Pritom práve v čase, keď sa oslabujú niektoré demokracie a silnejú autokratickej režimy, je novinárčina podľa denníka čoraz dôležitejšie.

Denník pripomína aj témy, na ktorých Kuciak v posledných mesiacoch pracoval. On ani jeho kolegovia sa pritom nenechali nikdy zastrašiť. "Teraz musel Ján Kuciak za tento postoj zaplatiť svojím životom," konštatuje Die Welt.

Jedným z mála pozitívnych aspektov tejto tragédie je to, že mnoho európskych médií zverejnili nedokončený Kuciakov text o činnosti talianskej mafie na Slovensku. "Stal sa tak pravý opak toho, čo vrahovia zrejme chceli: Rešerš a ich výsledky nie sú zamlčané, ale maximálne šírené. Pravdepodobnosť, že vďaka tomu budú vrahovia a ich machinácie odhalení, výrazne stúpla," myslí si denník.