Ospravedlňte sa novinárom, vyzval šéf Reportérov bez hraníc Fica

Ospravedlňte sa novinárom, vyzval šéf Reportérov bez hraníc Fica Foto: ÚV SR

 

 

Generálny tajomník organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) Christophe Deloire osobne vyzval slovenské premiéra Roberta Fica, aby sa ospravedlnil za svoje predchádzajúce urážky novinárov. Deloire tak urobil na dnešnej schôdzke s Ficom, ktorý ho po vražde slovenských novinárov Jána Kuciaka prijal spolu so zástupcom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií a zástupkyňou Európskeho centra pre slobodu tlače a médií.

"Myslíme si, že by ste mal vyjadriť ľútosť a ospravedlniť sa za to, že ste niekoľkokrát urazili novinárov," povedal Deloire. Ficovi tiež odporučil, aby hájil prácu investigatívnych novinárov.

Fico má dlhodobo napäté vzťahy s novinármi. Napríklad predvlani, keď médiá upozornili na podozrenie z predraženia podujatí v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ, Fico novinárov nazval špinavými protislovenskými prostitútkami.

Fluture Kusariová z Európskeho centra pre slobodu tlače a médií sa na stretnutí zaujímala o to, či štát nezlyhal, keď Kuciak upozorňoval na vyhrážky od kontroverzného podnikateľa Mariána Kočnera. Fico odpovedal, že polícia to nevyhodnotila ako reálnu hrozbu, ale ako roztržku s podnikateľom.

 Kuciak vlani na sociálnej sieti napísal, že na podnikateľa Mariána Kočnera podal trestné oznámenie a že ani po 44 dňoch nebol prípad pridelený konkrétnemu policajtovi. Kočner po vražde novinára odmietol, že sa reportérovi vyhrážal.

Úrad vlády po stretnutí oznámil, že Fico a minister vnútra Robert Kaliňák informovali zástupcov spomínaných organizácií o krokoch, ktoré urobila vláda pre objasnenie vraždy novinárov a že slovenská polícia spolupracuje pri vyšetrovaní prípadu so zahraničnými expertmi. Fico zároveň vyzval predstaviteľov novinárskych organizácií, aby akýmkoľvek spôsobom prispeli k vyšetreniu prípadu.

Aktualizácia: Popoludní poslalo tlačové oddelenie Úradu vlády vyhlásenie, v ktorom píše. že Robert Fico oceňuje konštruktívny dialóg s predstaviteľmi zahraničných novinárskych organizácií. "Je mu ľúto dezinterpretácie obsahu dnešného stretnutia. Na stretnutí nezaznela výzva na ospravedlnenie sa novinárom za niektoré výroky z minulosti na ich adresu. Rokovanie sa týkalo informácií o krokoch príslušných orgánov s cieľom objasniť túto tragédiu. Zároveň predseda vlády SR požiadal novinárske organizácie o akúkoľvek pomoc pri spoločnom úsilí vypátrať páchateľov," píše úrad vlády.

Deloire s tým nesúhlasí. "Jednoznačnú výzvu na vyjadrenie ľútosti (nad urážaním novinárov) som premiérovi počas stretnutia adresoval dvakrát. Veľmi dobre ju pochopil," povedal.