Na poslednú rozlúčku s Jánom Kuciakom a Martinou Kušnírovou prišli stovky ľudí

Na poslednú rozlúčku s Jánom Kuciakom a Martinou Kušnírovou prišli stovky ľudí Foto: FB J. kuciak

Slovensko sa dnes rozlúčilo s novinárom Jánom Kuciakom, ktorého vražda otriasa politickou scénou. V piatok bola posledná rozlúčka s jeho priateľkou Martinou Kušnírovou.

 

Niekoľkými stoviek ľudí sa dnes prišlo v obci Štiavnik na severozápade Slovenska rozlúčiť s novinárom Jánom Kuciakom, ktorého spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírová zavraždil minulý týždeň neznámy strelec v ich dome neďaleko Trnavy.

Smútočný obrad v Kuciakovej rodnej obci začal popoludní omšou pod vedením bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského v miestnom kostole, kam prišli príbuzní ale aj kolegovia reportéra.

"Útok na novinárov pokladám za útok na slobodu. Hľadať a písať pravdu je nevďačná služba. Ktokoľvek siaha na ich životy, siaha aj na slobodu Slovenska. To nesmieme dopustiť," povedal počas omše bratislavský arcibiskup.

Hovoril tiež o tom, že ľudia sa pýtajú, ako nakladajú s mocou tí, ktorým ju zverili. "Je to dôležitá otázka - akým spôsobom bude vyriešený tento prípad, to ovplyvní odpoveď na túto otázku. Veľmi si želám, aby sa prípad podarilo objasniť. Pravda bude mať posledné slovo," povedal. Celá kázeň arcibiskupa z pohrebu: Smrť Martiny a Jána bolí celú Cirkevarcibiskupa z pohrebu: Smrť Martiny a Jána bolí celú Cirkev

"Klamal by som, ak by som povedal, že nás to nezlomilo. Je to hrozne smutná udalosť, ktorá nám veľmi ublížila a snažíme sa z toho spamätať. Snažíme sa vzchopiť, aby sme pokračovali v práci, ktorú Janko začal. V tomto prípade ide konkurenčný boj stranou," povedal novinárom v Štiavniku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bardy. Bardy spomenul plán vytvoriť medzinárodný tím investigatívnych novinárov.

Kuciakova snúbenica bola pochovaná už v piatok v dedine Gregorovce na východnom Slovenskom. Na pamiatku zavraždenej dvojice sa v piatok na Slovensku v zahraničí konali sprievody a zhromaždenia, ktorých sa zúčastnili tisíce ľudí.

Krátko pred začiatkom obradu v rímskokatolíckom kostole zaznela pieseň Jaromíra Nohavicu Sarajevo. Kňaz pred smútiacim davom pripomenul rôzne podoby zla - a za inštitucionalizované zlo označil mafiu, ktorá kvôli peniazom zavraždila dvoch mladých ľudí. "Stôl plný peňazí je ťažký cynizmus, veď z lásky k peniazom sa toto všetko stalo," povedal farár a vyzval ľudí, aby svoju pozornosť venovali láske, priateľstve a spravodlivosti.

Kuciak v nedokončenom článku písal o podnikaní a možných dotačných podvodoch talianskych podnikateľov na východnom Slovensku, ktorí sú spájaní s mafiou a ktorí mali v minulosti podnikateľskej väzby na blízke spolupracovníkov premiéra Roberta Fica. Tí už odstúpili.