Štrasburský súd odsúdil Rusko za zlyhanie vo vyšetrovaní vraždy Politkovskej

Štrasburský súd odsúdil Rusko za zlyhanie vo vyšetrovaní vraždy Politkovskej Foto: Freedom House

Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu dnes odsúdil Rusko za to, že riadne vyšetrovanie prípadu vraždy ruskej novinárky a známej kritičky Kremľa Anny Politkovskej.

 

Ruské úrady podľa súdu neurobili dosť, aby našli osobu alebo osoby, ktoré si smrť Politkovskej objednali. Rusko musí rodine novinárky zaplatiť odškodné vo výške 20.000 eur.

Súd uviedol, že v prípade došlo k porušeniu článku 2 Európskeho dohovoru o ochrane ľudských práv, ktorý hovorí o práve na život. "Súd zistil, že zatiaľ čo úrady našli a odsúdili skupinu mužov, ktorí priamo vykonali nájomnú vraždu Politkovskej, nepodarilo sa im podniknúť primerané vyšetrovacie kroky, aby našli osobu alebo osoby, ktoré vraždu prikázali," napísal súd vo svojom tlačovom vyhlásení. Dodal, že súdny proces takisto trval príliš dlho.

Sťažnosť štrasburskému súdu podali matka, sestra a dve deti zavraždenej Anny Politkovskej. Súd teraz nariadil Rusku, aby im zaplatilo odškodné.

Politkovská bola známa kritickými reportážami z Čečenska, ktoré sa nepáčili ruskej vládnej moci. Vrah ju zastrelil 7. októbra 2006, v deň 54 narodenín ruského prezidenta Vladimira Putina. Dvoch hlavných páchateľov vraždy súd v roku 2014 poslal na doživotie do väzenia, objednávateľ činu ale doteraz známy nie je.