Fico si so šéfredaktorkou Extra plus porozumel: Na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný

Fico si so šéfredaktorkou Extra plus porozumel: Na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný Foto: Omédiách.com

Máloktorý rozhovor urobil toľko radosti strane Smer ako rozhovor, ktorý poskytol Robert Fico v týchto dňoch mesačníku Extra plus.


Strana Smer ho opakovane a aj cez sponzorovaný odkaz promuje na facebooku. Podobné nadšenie z rozhovoru neskrýval Robert Fico, ešte ako premiér, keď sa s ním stretol niekdajší šéfredaktor Plus 7 dní Ivan Čeredejev.
Rozhovor v Extra Plus odhalil nové hranice bývalého premiéra – výberom časopisu, ktorému poskytol rozhovor, ale aj jazykom - neustálym spomínaním Sorosa, hľadaním politického nepriateľa v treťom sektore a spochybňovaním klasických médií, ktorý je vlastný dezinformačným a proruským webom, ale napríklad aj rétorike Viktora Orbana v Maďarsku.

Sponzorovaný status Smeru na facebooku

Časopis Extra plus založili a v minulosti aj spolu viedli Pavel Kapusta a Lenka Eremiášová (dnes Mayerová), duo redaktorov z Mečiarovskej STV. Isté roky časopis promoval mečiarovcov, potom, keď Kapusta kandidoval za SNS, tak zasa SNS.

Odporúčame aj: Niekdajšia Fašírka z STV je späť, v tlačenej podobe

V súčasnosti je šéfredaktorku časopisu Mayeová, ktorá bola v minulosti na kandidátke KSS. Časopis pod jej vedením preberá články od proruského dezinformačného webu hlavnespravy.sk, velebí Rusko, vyrába z tretieho sektora a novinárov triednych nepriateľov. Medzi autorov časopisu patria bývalí podpredsedovia SNS Rafael Rafaj, Roman Stopka ale aj František Škvrnda či Štefan Nižňanský.

Odpovede Fica v rozhovore na otázky Mayerovej sú na rovnakej úrovni, na akej je samotný časopis.

Veľkú časť rozhovoru venovali Fico a Mayerová kritike klasických médií. Na otázku, aký je jeho postoj k alternatívnym médiám povedal, nech ich je čo najviac. „Držím vám palce, aby ste svojím štýlom písania využili súčasnú dobu a naklonili si veľa čitateľov na svoju stranu,“ povedal bývalý premiér.

Dokonca pripustil, že mu nie sú cudzie ani spôsoby, ktoré sa dejú aktuálne v Maďarsku a Poľsku, kde sú cez zmeny zákonov obmedzované nezávislé médiá. „Dá sa ísť rovnakou cestou ako v Maďarsku alebo Poľsku. Napriek tomu, aj keď sme počas druhej vlády vládli sami, povedali sme si, že radšej sa budeme s nimi biť, ako byť opľúvaní, že cez zmanipulované médiá vládneme,“ povedal. „Nemenil by som teda mediálne prostredie ani zákony, ale na médiá treba byť tvrdý a nekompromisný,“ dodal.

V rozhovore predseda Smeru spochybňoval organizátorov protestov, ktorých volá Sorosove deti. Útočil aj na mimovládky, prezidenta a pri spochybňovaní médií a mimovládiek spomenul aj zavraždenú Martinu Kušnírovú: „Pozrime sa na jedného z tzv. organizátorov protestov Juraja Šeligu. Absolútne prepojenie na Georgea Sorosa. Pozrime sa na syna prezidenta Kisku, tajuplné stretnutie hlavy štátu Kisku v New Yorku so Sorosom... Ľudia na Slovensku nie sú padnutí na hlavu a vidia, ako bola vražda novinára a jeho priateľky, o ktorej stále nemáme žiadne oficiálne správy, okamžite o niekoľko hodín dokonale zneužitá na protivládne protesty. A nech mi niekto povie, že to Juraj Šeliga a ešte jedna slečna Karolína Farská dokázali sami bez peňazí a logistiky zo zahraničia.“
Fico v rozhovore obvinil médiá, že zneužili vraždu a chceli s ňou dosiahnuť pád vlády. „Politici z opozície a prezident Andrej Kiska tancovali (na hrobe zavraždeného páru pozn.red.), ale nemali na udalosti po vražde žiaden vplyv. Bol to tretí sektor a médiá financované zo zahraničia, ktoré v mene tzv. liberálnej demokracie chceli využiť obrovskú tragédiu na pád vlády. Neviem, ako nazvať situáciu, keď sa niekto mimo rámca parlamentných volieb pokúša zvaliť demokraticky zvolenú vládu. Pokus o prevrat je pre niekoho príliš silné slovo, ale obsahovo na danú situáciu sedí.“

V rozhovore tvrdí, že demonštrácie boli zmanipulované, organizované zo zahraničia a podieľali sa na nich aj médiá. „To naozaj má parlamentná demokracia fungovať tak, že zo zahraničia financovaný a protivládnymi médiami plne podporovaný tím zorganizuje pár hercov a protivládne demonštrácie, na ktorých budú rozhodovať o riadení a fungovaní Slovenska? Takáto predstava nie je absurdná. Je nebezpečná pre demokraciu.“

Robert Fico ako premiér odmietal poskytnúť rozhovor médiám ako Aktuality.sk, SME či Denník N. Rozhovor nemal problém za posledný rok poskytnúť napríklad denníku Plus Jeden deň či denníku Pravda. Vlastné komenáre vychádzajú Ficovi v Hospodárskych novinách a dnes mu vyšiel aj v Sme.