Stovka európskych novinárov podporila výzvu k ochrane autorských práv

Stovka európskych novinárov podporila výzvu k ochrane autorských práv Ilustr. foto: Omediach.com

Stovka európskych novinárov podporila výzvu poslancom Európskeho parlamentu, aby uložili veľkým internetovým platformám povinnosť prepúšťať časť svojich finančných ziskov médiám, na ktorých novinárske články, fotografie či videá odkazujú.

 

Europarlament má v polovici septembra prerokovať európsku smernicu o autorskom práve, u ktorej ale nie je isté, či sa v nej presadí aj táto finančná požiadavka. V júli sa medzi europoslancami pre návrh nenašiel dostatok podpory.

Spor sa vedie najmä o článok 11, ktorý má vydavateľom umožniť vyžadovať poplatok za samotný odkaz alebo náhľad na článok na internetových platformách. V praxi ide o to, že platformy typu Google News, Facebook, Wikipédia, Twitter sa majú podeliť o zisky, ktoré im z toho vďaka reklame plynú. Platformy sa tomu bránia, rovnako ako to kritizujú niektoré politické subjekty, napríklad pirátske strany, ktoré tvrdia, že obhajujú slobodu internetu.

Z iniciatívy vojnového spravodajcu francúzskej tlačovej agentúry AFP Sammyho Ketza, ktorý pôsobí na Blízkom východe, vznikla petícia vyzývajúci k zachovaniu článku 11 v smernici. Ide podľa neho o otázku prežitia nezávislých médií v Európe, ktorým tak budú potvrdené vlastnícke práva na tvorbu umiestnenú na internete. Bez tohto článku by novinári de facto ďalej pracovali pre spomínané platformy zadarmo, anonymne a bez akéhokoľvek uznania.

Odporúčame aj: Otvorený list vojnového spravodajcu: Riskujeme životy, ale zarába na tom Google a Facebook

Pod výzvu sa podpísalo 103 novinárov z 27 európskych krajín, medzi ktorými je mnoho nositeľov národných i medzinárodných novinárskych ocenení. Článok jedného z najrešpektovanejších reportérov AFP dnes uverejnilo množstvo európskych médií.

Ketz upozornil na problém pohľadom vojnových spravodajcov, ktorých pôsobenie v krízových oblastiach je pre médiá finančne nesmierne náročné. "Za viac ako 40 rokov v novinárskej brandži som bol svedkom, ako počet novinárov na mieste, kde sa niečo deje, postupne klesá. Rastú pritom riziká, ktoré novinárov môžu stáť život. Stali sme sa terčmi a naše výjazdy stoja čoraz viac peňazí," napísal.

"Časy, kedy nám stačila bunda, tričko a vo vrecku nejaký doklad, sú už dávno preč. Teraz potrebujete nepriestrelnú vestu, pancierované autá, niekedy aj osobného strážcu a tiež poistenie. Kto všetko toto platí? Médiá. A platia veľa," pokračoval Ketz .

"Napriek tomu, že platia obsah a posielajú novinárov, ktorí riskujú vlastný život, aby vytvorili spoľahlivé, komplexné a dôveryhodné spravodajstvo, nie sú to oni, kto z toho profitujú. Sú to internetové platformy, ktoré nemusia zaplatiť ani cent. Je to úplne rovnaké, ako keď príde niekto cudzí a úplne nehanebne zožne plody vašej práce. Nič také nemôžete v demokracii ospravedlniť a nie je to ani morálne ospravedlniteľné," zdôraznil spravodajca AFP.

"Veľa priateľov skončilo s novinárčinou, pretože ich vydavateľstvo buď skrachovalo, alebo im už nebolo schopné platiť," dodal.