Turecko má dôkazy v kauze saudského novinára, tvrdí minister

Turecko má dôkazy v kauze saudského novinára, tvrdí minister Reprofoto youtube ITV News

Turecko má dôkazy v kauze zmiznutia novinára Džamala Chášukdžího zo saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Bez ďalších podrobností to dnes uviedol turecký minister zahraničia Mevlut Cavusoglu.

 

Zdôraznil, že nahrávky figurujúce v prípade Ankara nikomu neposkytla. Tureckí prokurátori dnes vypočuli 15 zamestnancov saudskoarabského konzulátu. Vyšetrovatelia preverujú eventualitu, že novinárove pozostatky boli prevezené do lesa pri Istanbule, alebo do neďalekého mesta, uviedla agentúra AP.

"Turecko s nikým zvukový záznam nezdieľalo. Máme dôkazy a informácie a až budú závery vyšetrovania, podelíme sa o ne s celým svetom," povedal turecký minister zahraničia novinárom. Šéf tureckej diplomacie teda poprel, že nahrávku počul minister zahraničia Mike Pompeo, ktorý tento týždeň navštívil Rijád i Ankaru. Turecké úrady zatiaľ oficiálne neuviedli, že bol Chášukdží zavraždený, ani doteraz zo zmiznutia oficiálne neobvinili Rijád.

Medzi 15 Turkami, ktorí dnes boli vypočutí a ktorí pracujú na saudskoarabskom konzuláte, bol vodič konzula, údržbári, účtovníčky a zamestnanci telefónnej ústredne. Reportér agentúry AP predtým zaznamenal skupinu ľudí, ktorí vyšli zo saudskoarabského zastúpenia a ktorých následne odviezla dodávka.

Z audionahrávky v predchádzajúcich dňoch hojne citovali turecké médiá, podľa ktorých bol Chášukdží, ktorý kritizoval aj korunného princa Muhammada bin Salmána, na konzuláte zavraždený. Podľa tureckej polície priletelo v deň zmiznutia novinára, či noc predtým, do Istanbulu z Rijádu celkom 15 saudských Arabov, medzi nimi členovia ochranky korunného princa, členovia saudskoarabskej tajnej služby i forenzný expert.

Turecké médiá dnes napísali, že polícia preskúmala čiernu dodávku, ktorú zachytili kamery pred konzulátom v čase, keď do neho vchádzal Chášukdží. Polícia sa zameriava aj na ďalšie vozidlo, ktoré podľa kamerových záznamov v čase zmiznutia novinára prechádzalo medzi konzulátom a neďalekou rezidenciou konzula. Niektorým z týchto vozidiel mohlo byť podľa špekulácií médií prevezené Chášukdžího telo. Jeden z vozňov išiel podľa médií v ten deň do belehradského lesa na predmestí Istanbulu a druhý do mesta Yalov za Istanbulom.

Turecká polícia až tento týždeň urobila prehliadku na saudskoarabskom konzuláte aj v rezidencii konzula. Predtým ju saudská strana neumožnila. Turecká tajná služba, vydávajúca sa za letiskové políciu, podľa CNN pár hodín po zmiznutí novinára prehľadala na letisku v Istanbule jedno z dvoch lietadiel, ktorými priletela skupina oných 15 saudských Arabov. Druhé lietadlo stihlo odletieť bez kontroly.

Novinárovo zmiznutie vyvolalo kritiku na adresu Rijádu zo strany niektorých západných krajín. Americký prezident Donald Trump vo štvrtok pripustil, že žurnalista je zrejme mŕtvy. "Zdá sa mi, že to tak je," odpovedal Trump na otázku novinárov, či sa domnieva, že Chášukdží už nie je nažive.