Tento rok vo svete zahynulo pri násilnostiach 81 novinárov

Tento rok vo svete zahynulo pri násilnostiach 81 novinárov Foto: Omediach.com

Tento rok vo svete pri výkone svojej práce násilne zomrelo 81 novinárov.

 

Oznámila to dnes na webe mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá upozornila, že oproti vlaňajšku, kedy zahynulo 65 žurnalistov, ide o prudký nárast.

Z celkových 81 obetí bolo 63 profesionálnych novinárov, 13 potom občania, ktorí poskytovali informácie, a päť spolupracovníci novinárov.

Na zozname zabitých novinárov je aj Slovák Ján Kuciak, ktorý bol vo februári zavraždený spolu s partnerkou. Slovenská polícia na začiatku vyšetrovania ako motív činu označila Kuciakovu investigatívnu prácu. Kuciak písal o kontroverzných slovenských podnikateľoch a tiež o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, spájaných médiami s mafiou, a o väzbách jedného z nich na už bývalého slovenská premiéra Roberta Fica.

Slovenská polícia v septembri zadržala a obvinila z dvojnásobnej vraždy štyri osoby, medzi ktorými je podľa prokuratúry aj vrah. Podľa nepotvrdených informácií českých médií si Kuciakovu vraždu objednal podnikateľ Marian Kočner, ktorý je väzbe v súvislosti s iným prípadom a o ktorom Kuciak tiež písal.

Najviac prípadov úmrtí pripadá na Afganistan, čo je zmena oproti minulému a predminulému roku, kedy v štatistikách viedla Sýria.

RSF vo svojom materiáli tiež konštatuje, že 335 novinárov je kvôli svojej profesii väznených. Najviac novinárov väzní Čína, a to 60, ďalej Turecko (33), Irán (29), Saudská Arábia (28) či Sýria (24).