Ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, povedal Kočner Kuciakovi v nahrávke

Ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, povedal Kočner Kuciakovi v nahrávke Reprofoto TA3

Spravodajský server Aktuality.sk dnes v súvislosti s blížiacim sa výročím vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zverejnil autentickú nahrávku telefonátu medzi Mariánom Kočnerom a novinárom, ktorý o aktivitách kontroverzného podnikateľa často písal. Kočner v rozhovore tvrdí, že Kuciaka niekto úkoloval, a vyhrážal sa mu, že zistí, kto.

 

Žurnalistu, ktorého označuje za zlého človeka, uisťuje, že nájde "špinu" na neho a na jeho rodinu a získané informácie zverejní.

Kočner sa telefonicky vyhrážal Kuciakovi 5. septembra 2017, niekoľko mesiacov pred vraždou. Kočner zatiaľ nebol obvinený z podielu na Kuciakovej vražde, ale je s ňou spájaný. Od vlaňajšieho júna je však vo väzbe kvôli obvineniu v kauze falšovania zmeniek.

"Vy ste veľmi osobný, ste zlý človek, ktorého niekto úkoluje, a verte mi, že prídem na to, kto vás úkoluje," hovorí v nahrávke Kočner, načo Kuciak obvinenia odmieta.

Podnikateľ potom Kuciaka uisťuje, že sa mu bude "osobne venovať", rovnako ako jeho matke, otcovi a súrodencom. "Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ... každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to zverejním rovnako ako vy, ale aj s dôkazmi, bez dôkazov nie, len s dôkazmi, takže budem, pán Kuciak, hľadať," hovorí Kočner v nahrávke.

Odporúčame aj: Kočner zastrašoval Kuciaka, upozorňoval šéfredaktor Aktuality.sk už v roku 2017

O dva dni neskôr Kuciak vo veci podal trestné oznámenie na generálnej prokuratúre. Až po Kuciakovu vražde z 21. februára 2018 sa príslušné orgány začali prípadom zaoberať a nenašli dôvod na začatie trestného stíhania. "Verbálny prejav podozrivého Mariána Kočnera voči Jánovi Kuciak je možné hodnotiť ako spoločensky nevhodný, ale nenaplnil znaky skutkovej podstaty prečinu nebezpečného vyhrážania," uzavrela napokon záležitosť vlani v apríli bratislavská okresná prokuratúra.

Z vraždy Kuciaka a Kušnírovej sú obvinení štyria ľudia. Podľa polície ide o vykonávateľa nájomnej vraždy Tomáša Szabóa, druhotnú objednavatelku zločinu Alenu Zsuzsovú, vodiča, ktorý Szabóa viezol, Miroslava Marčeka a sprostredkovateľa Zoltána Andruskóa.

Zsuzsová je v médiách označovaná za osobu blízku Kočnerovi, ktorý je podľa nepotvrdených informácií médií podozrivý z objednávky Kuciakovej vraždy.