Pád lietadla v Etiópii neprežil nikto zo 157 ľudí na palube, boli tam aj Slováci

Pád lietadla v Etiópii neprežil nikto zo 157 ľudí na palube, boli tam aj Slováci Reprofoto youtube EE

Denník Pravda tvrdí, že medzi obeťami sú aj blízki príbuzní slovenského politika. "Z úcty k pozostalým však nebude informovať o ich menách skôr, ako to nezaznie oficiálne," informuje Pravda.

 

Pád lietadla etiópskej leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines neprežil nikto zo 157 ľudí na palube. Informovali o tom dnes s odvolaním sa na leteckú spoločnosť etiópskej médiá. Lietadlo sa zrútilo na trase z Addis Abeby do Nairobi šesť minút po štarte. Podľa aeroliniek v ňom bolo 149 cestujúcich a osemčlenná posádka, dokopy ľudia zo 33 krajín.

Príčina pádu lietadla zatiaľ nie je úplne jasná. Švédsky server flightradar24, ktorý sleduje leteckú prevádzku, oznámil, že lietadlo nemalo po štarte "stabilnú vertikálnu rýchlosť".

Riaditeľ Ethiopian Airlines počas tlačovej konferencie potvrdil, že na palube boli štyria občania Slovenskej republiky. Podľa informácií Pravdy sú medzi obeťami manželka a syn známeho slovenského politika. "Denník Pravda pozná totožnosť oboch obetí zo Slovenska. Z úcty k pozostalým však nebude informovať o ich menách skôr, ako to nezaznie oficiálne. Opačný postup by bol aj porušením novinárskej etiky, ktorou sa Pravda dôsledne riadi," napísala Pravda.

Rezort diplomacie zatiaľ nevie potvrdiť slovenské obete pádu lietadla v Etiópii. "MZVEZ SR zatiaľ nemá žiadne oficiálne informácie od etiópskych úradov s konkrétnym zoznamom pasažierov. Dôvodom je fakt, že aerolínie momentálne zablokovali zverejnenie zoznamu cestujúcich až do potvrdenia počtu obetí. Máme informáciou o pasažieroch z 33 štátov. Na našich diplomatických misiách v Etiópii a Keni pristupujú k tejto tragédií s plným nasadením a v súlade s konzulárnou praxou. Ak budeme mať bližšie informácie, tak ich zverejníme v súlade s platnou legislatívou o ochrane osobných údajov," píše MZV v stanovisku.

Úrad etiópskeho premiéra oznámil na twitteri vyjadril sústrasť rodinám obetí. "Úrad predsedu vlády chce v mene vlády a etiópskeho ľudu vyjadriť najhlbšiu sústrasť rodinám, ktoré stratili svojich blízkych, ktorí boli dnes ráno v lietadle Boeing 737 spoločnosti Ethiopian Airlines pri pravidelnom lete do Nairobi," stojí v twitterovej správe. Ľútosť nad nešťastím vyjadril na Twiteri tiež kenský prezident Uhuru Kenyatta.

Hovorca leteckej spoločnosti povedal, že kontakt s posádkou bol prerušený v 8:44 ráno (6:44 SEČ) nad Bishoftu, ktoré leží 62 kilometrov juhovýchodne od etiópskej metropoly. Lietadlo z Addis Abeby odštartovalo v 8:38 miestneho času.

Štátne Ethiopian Airlines sa označujú za najväčšiu leteckú spoločnosť v Afrike. Zriadila už informačnú linku, ktorá bude k dispozícii rodinám a priateľom ľudí, ktorí boli v lietadle. Niektoré lety z Addis Abeby boli ráno zrušené alebo oneskorene. Ethiopian Airlines má flotilu 100 lietadiel a vlani prepravila vyše desať miliónov pasažierov.

Podľa dostupných správ lietadlo, ktoré sa dnes zrútilo, bol nový model Boeingu 737 MAX. Práve tento typ lietadla vlani v októbri spadol do jávskeho mora na lete z Jakarty so 189 ľuďmi na palube. Firma Boeing vtedy vydala upozornenie, že chybný senzor môže posádke skomplikovať ovládanie stroja, čo "môže viesť k nárazu do terénu". Za pravdepodobnú príčinu nehody indonézskeho lietadla sa uvádzal automatický systém ovládajúci stabilizátory. Dostával zrejme zlé vstupné informácie o rýchlosti a výške a namieril lietadlo dole. Údaje obsiahnuté v nájdenom záznamníku letu potvrdili, že stroju zle fungoval ukazovateľ rýchlosti, a to pri štyroch jeho posledných rokoch. Spoločnosť Lion Air, ktoré lietadlo patrilo, pritom tvrdila, že problémy boli odstránené.

Spoločnosť Ethiopian Airlines mala naposledy veľkú nehodu v roku 2010, kedy jej lietadlo spadlo krátko po štarte z Bejrútu. Zabilo sa vtedy 90 ľudí.