Medzi víťazmi volieb sú traja bývalí novinári (VIDEO)

Medzi víťazmi volieb sú traja bývalí novinári (VIDEO) Ilustr.foto: EBU

Medzi 14 novozvolenými europoslancami sú traja, ktorí boli v minulosti novinármi.

Podpredseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka (35), ktorý získal 81 735 krúžkov, začínal ešte ako študent v denníku SME*. Neskôr pracoval pre britský denník Financial Times.
Je podpredsedom Progresívneho Slovenska, pred vstupom do strany bol výskumným pracovníkom Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe a zároveň poradcom českého ministra zahraničných vecí. V minulosti pracoval aj v Bruseli v Európskom parlamente pre europoslancov Borisa Zalu a Libora Roučka a externe aj v think-tanku CEPS (Center for European Policy Studies).

Poslankyňa SaS a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová (42) získala vo voľbách 52 331 krúžkov.

Lucia Nicholsonová v rokoch 1996 až 2007 pôsobila ako redaktorka, moderátorka a reportérka vo viacerých mediách vrátane VTV, denníkov Práca a SME*, TV Luna, Domino Fórum, TA3 a STV. Od roku 2007 do vstupu do SaS v roku 2010 bola konateľkou spoločnosti Imaginecommunications zaoberajúcej sa mediálnym poradenstvom, krízovou komunikáciou a tvorbou dokumentárnych filmov.

Na kandidátke Smeru sa dostal do europarlamentu s Monikou Beňovou a Miroslavom Čížom aj Róbert Hajšel (52). Získal 13 773 krúžkov. Absolvent Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov (MGIMO) bol od roku 2005 riaditeľom Kancelárie Európskeho parlamentu. Ešte sto dní pred voľbami promoval voľby ako riaditeľ Kancelárie EP na Slovensku.
Novinárom bol 12 rokov. Od roku 1990 do 1992 pracoval ako editor pre agentúru ČSTK, od roku 1993 bol bruselským spravodajcom TASR a neskôr aj Slovenského rozhlasu.

Foto: FB L.Ď.Nicholsonová, M. Šimečka
*autorka článku v minulosti pracovala pre SME