K policajným spisom vraždy Kuciaka a Kušnírovej sa dostali investigatívni novinári

K policajným spisom vraždy Kuciaka a Kušnírovej sa dostali investigatívni novinári Reprofoto Aktuality

Medzinárodná organizácia investigatívnych novinárov na odhaľovanie organizovaného zločinu a korupcie (OCCRP) sa dostala k rozsiahlemu vyšetrovaciemu spisu k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

 

V priebehu vyšetrovania vrážd vygenerovala slovenská polícia podľa tejto organizácie približne 70 terabajtov elektronických údajov pochádzajúcich z telefónov, počítačov, bezpečnostných kamier a rôznych pamäťových médií. OCCRP po ukončení vyšetrovania získal kópiu väčšiny úradných spisov vrátane prvotných dôkazov zaistených a zhromaždených políciou. „Údaje nám boli poskytnuté v nádeji, že organizácia donúti slovenskú justíciu k zodpovedné,u prístupu tím pomôžu zaistiť spravodlivosť pre Kuciaka,“ píše organizácia vo vyhlásení.

OCCRP prehlásila, že pracuje na bezpečnom archivovaní, katalogizácii a spracovávaní súborov a na zaistení použiteľnosti a dostupnosti údajov pre budúce analýzy. „V nadchádzajúcich mesiacoch ich sprístupníme zodpovedným médiám, ktoré spĺňajú najvyššie etické a žurnalistické normy a pracujú vo verejnom záujme,“ píšu.

Dáta by mali slúžiť aj ako dôveryhodný zdroj overovania informácií a prípadné vyvracanie dezinformácií a klamstiev, ktoré sa môžu šíriť v súvislosti s vyšetrovaním.

Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) je medzinárodná sieť investigatívnych novinárov zo štyroch kontinentov, ktorá sa zameriava na odhaľovanie organizovaného zločinu, korupcie a prania špinavých peňazí. Jej súčasťou je aj Investigatívne centrum Jána Kuciaka zo Slovenska.