Súd rozdelil proces s obžalovanými z vraždy novinára

Súd rozdelil proces s obžalovanými z vraždy novinára Reprofoto TA3

Súčasný proces v kauze vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej bude pokračovať len s tromi obžalovanými.

O treste pre štvrtého obžalovaného Miroslava Marčeka, ktorý sa v januári na súde priznal, že spomínanú dvojicu zastrelil, sa rozhodne v samostatnom konaní. Oznámila to dnes predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu Ružena Sabová počas pojednávania, na ktoré súd ako svedkov predvolal znalca.

Samostatné pojednávanie s Marček sudkyňa zdôvodnila snahou zrýchliť rozhodovanie súdu. "Súd dospel k záveru, že vo veci obžalovaného Marčeka je len potrebné vykonať dôkazy súvisiace s výrokom o treste a o ochrannom opatrení," povedala Sabová. Dodala, že zatiaľ čo dokazovanie v kauze Marček potrvá najdlhšie dva dni, proces so zvyšnými tromi obžalovanými, ktorí vinu nepriznali, bude trvať oveľa dlhšie. Možnosť rozdelenia procesu s obžalovanými sudkyňa ohlásila už skôr.

Marček priznal vinu vo všetkých bodoch obžaloby na súde 13. januára. Povedal, že okrem vraždy Kuciaka a jeho priateľka Martiny Kušnírovej v roku 2016 pri lúpeži zastrelil podnikateľa Petera Molnára. Táto vražda je súčasťou obžaloby v Kuciakovom prípade. Marček bol obžalovaný nielen z vrážd, ale aj z ďalších deliktov vrátane nedovoleného ozbrojovania.

Odporúčame aj: Kušnírová Zsuzsovej a Kočnerovi: Kto vám dal právo siahnuť na život našich detí? (VIDEO)

Bývalý vojak Marček je druhým z pôvodne piatich obvinených v kauze Kuciakovej vraždy, ktorý priznal vinu. Ešte vlani uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste sprostredkovateľ vraždy Zoltán Andruskó, ktorý pristúpil na trest väzenia 15 rokov.

Kuciakovu vraždu si podľa obžaloby objednal podnikateľ Marian Kočner z pomsty za to, že Kuciak poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Objednávku reportérovej vraždy podľa obžaloby zadala Kočnerova známa a ďalšia obžalovaná Alena Zsuzsová a odovzdala Andruskóovi, ktorý najal bývalého policajného vyšetrovateľa Szabóa, ktorý spolupracoval so svojím bratrancom Marčekom. Kočner, Szabó a Zsuzsová vinu odmietli.

Marček na súde predtým tiež tvrdil, že Szabó bol jeho vodičom pri vražde Kuciaka a Kušnírovej a že s ním bol tiež pri lúpežnej vražde v dome Molnára.