Turecký novinár dostal 17 rokov väzenia, zverejnil tajné informácie

Turecký novinár dostal 17 rokov väzenia, zverejnil tajné informácie Foto: FB Mehmet Baransu

Istanbulský súd v pondelok vyniesol trest 17 rokov väzenia pre investigatívneho novinára Mehmeta Baransua, ktorého odsúdil za zverejnenie tajných štátnych informácií. Informoval o tom opozičný server Ahval. Baransu je vo väzení od roku 2015 a písal pre denník Taraf, ktorý pred štyrmi rokmi turecký režim zakázal.

 Baransu bol odsúdený za "zverejnenie informácií, ktoré mali zostať tajné z dôvodu bezpečnosti alebo domácich a zahraničných politických záujmov štátu". Kauza sa týka článku, ktorý vyšiel v novembri 2013 v denníku Taraf pod názvom "Rozhodnutie skoncovať s Gülenom padlo na zasadnutí národnej bezpečnostnej rady (MGK) v roku 2004". Podľa článku takto začala vláda prenasledovať Gülenovo hnutie rok potom, čo sa stal Recep Tayyip Erdogan premiérom.

Fethullah Gülen a jeho hnutie Hizmet (Služba) bolo začiatkom tohto storočia spojencom terajšieho prezidenta Erdogana a jeho teraz vládnej strany AKP. Neskôr sa ale obaja muži názorovo rozišli a Erdoganov režim označil Gülenovo hnutie v roku 2014 za teroristickú organizáciu Feto (Fethullahova teroristická organizácia).

Rozsiahle prenasledovanie Gülenových priaznivcov začalo výraznejšie po korupčnom škandále z roku 2013, v ktorom figurovali ministri vtedajšej vlády aj syn Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý bol vtedy premiérom. Vláda označila kauzu za pokus o jej zvrhnutie a úrady pozatýkali desiatky policajtov, prokurátorov i sudcov, ktorí sa podieľali na vyšetrovaní korupčného škandálu. V októbri 2014 bolo vyšetrovanie korupčného škandálu zastavené pre nedostatok dôkazov.

Po pokuse časti armády o puč z roku 2016, z ktorého Erdogan viní tiež Gülena, režim prenasledovanie Gülenových priaznivcov, hoci len domnelých, zintenzívnil. Za mrežami skončili desiatky tisíc ľudí, vrátane prokurátorov, sudcov, policajtov aj učiteľov či novinárov, ďalšie desiatky tisíc štátnych zamestnancov prišli o prácu.

Štyridsaťtriročný Baransu, ktorý je kurdského pôvodu, je vo väzení od marca 2015, kedy bolo obvinených viac novinárov z denníka Taraf. Tento liberálny denník okrem iného kritizoval vplyv armády na tureckú politiku. Už tento rok v júli dostal Baransu trest 19 rokov a šesť mesiacov väzenia za zverejnenie tajných štátnych dokumentov a za väzby na Gülenovo hnutie.

Podľa Štokholmského centra pre slobodu (VVP), ktoré založili tureckí novinári vo švédskej metropole, je teraz v Turecku za mrežami 174 novinárov a na ďalších 167 je vydaný zatykač a sú na úteku. Od roku 2015 turecký režim zhabal či zavrel dve stovky médií.