TIS stiahla status a zverejnila ospravedlnenie a opravu

TIS stiahla status a zverejnila ospravedlnenie a opravu

Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko zverejnila v pondelok informáciu, že obec, kde je starostkou matka bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a poslanca Sme rodina Petra Pčolinského, dostala od Úradu vlády mimoriadnu dotáciu. Súčasný Úrad vlády SR upozornil, že dotáciu schválil ešte premiér Peter Pellegrini. Dnes TIS zverejnila nasledujúce ospravedlnenie a opravu:

Včera sme zverejnili informáciu, že premiér Igor Matovič poslal 15-tisíc eur zo svojej rezervy obci Nižný Hrabovec, ktorej starostuje Marcela Pčolinská, matka jednak bývalého šéfa SIS ako aj poslanca parlamentu. Rezervu premiéra sledujeme už roky za rôznych vlád a pravidelne na stranícky klientelizmus či konflikty záujmov upozorňujeme bez ohľadu na to, kto je práve pri moci.

Formálne bola naša informácia pravdivá (zmluvu obci podpísal koncom novembra šéf úradu súčasnej vlády Július Jakab), ale kontext je chybný. Včera úrad ukázal rozhodnutie, podľa ktorého bola dotácia schválená (no zmluvne neuzavretá) už v roku 2019 Petrom Pellegrinim.
Ospravedlňujeme sa preto všetkým, ktorých sme zaviedli do omylu a obzvlášť ľuďom v statuse menovaným (status sme už stiahli). Na okolnosti zmluvy sme sa v dobrej viere pýtali Jakaba pred týždňom, dali mu dostatok času, no odpoveď sme napriek dohode nedostali ani po 6 dňoch. Aj tak sme však mali byť trpezlivejšími, resp. overovať kontext inde. Sľubujeme, v budúcnosti to tak spravíme.
V každom prípade by ale nemal zaniknúť ten hlavný problém - používanie rezervy premiéra bez pravidiel. Na rozdiel od iných dotačných schém je prideľovanie peňazí z tejto rezervy doteraz nekontrolovateľné, nemá jasné kritériá, uzávierku či klasickú formu súťaže, a tým pádom je ľahko politicky zneužiteľné.
Zákon limituje rezervu na krízové stavy. Neexistuje dobrá odpoveď, prečo sa Pellegrini rozhodol poslať peniaze Nižnému Hrabovcu a nie nejakej inej obci, so sociálnym podnikom či bez neho. Pokiaľ sa toto nezmení (alebo sa rezerva nezruší), otázky okolo míňania rezervy budú stále na stole.