Na Malte sa kvôli vražde novinárky postaví pred súd jeden z najvplyvnejších podnikateľov

Na Malte sa kvôli vražde novinárky postaví pred súd jeden z najvplyvnejších podnikateľov Foto: FB D.C.G.

Jeden z najvplyvnejších podnikateľov na Malte Yorgen Fenech sa postaví pred súd kvôli vražde novinárky Daphne Caruanaovej Galiziovej v roku 2017. Prokurátori proti mužovi vzniesli obžalobu z podielu na vražde a členstva v zločineckej organizácii. Dátum začatia procesu nebolo ešte stanovený, Fenechovi hrozí doživotie, informovala dnes agentúra Reuters. Podnikateľ odmieta, že by sa na vražde novinárky podieľal.

Fenech je vo väzbe od roku 2019. Maltská polícia ho zadržala, keď sa snažil z krajiny vycestovať na palube svojej jachty. Vyšetrovatelia ho považujú za strojcu a objednávateľa bombového útoku na populárnu novinárku, ktorá sa venovala korupčným kauzám vo vysokých funkciách maltskej politiky a biznisu.

Zadržanie Fenecha vyvolalo na Malte škandál, ktorý viedol až k demisii vtedajšieho premiéra Josepha Muscata. Malta dlho čelila kritike, že sa nesnaží dostatočne vyšetriť vraždu. Nedávna správa vyšetrovacej komisie uviedla, že k zosnovaniu vraždy prispela atmosféra beztrestnosti, ktorú vytvorili blízke vzťahy medzi vysokými politikmi a vplyvnými podnikateľmi.

Proti Fenechovi vypovedal sprostredkovateľ vraždy Melvin Theuma, ktorý za spoluprácu s úradmi dostal milosť. Jeden z mužov, ktorí nastražili bombu, ktorá novinárku usmrtila, sa priznal a dostal trest 15 rokov väzenia, ďalší dvaja muži čakajú na súd. Polícia zatkla tiež údajného dodávateľa výbušniny a tvrdí, že sa jej podarilo chytiť všetky osoby, ktoré majú s vraždou nejakú spojitosť.