Cenu EP za žurnalistiku 2022 získal film o ruskom vplyve v Afrike a tieňovej armáde Putina (VIDEO)

Cenu EP za žurnalistiku 2022 získal film o ruskom vplyve v Afrike a tieňovej armáde Putina (VIDEO) Reprofoto France24

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za rok 2022 získali novinári Clément Di Roma a Carol Valade za dokument s názvom „Stredoafrická republika pod ruským vplyvom“. Dokumentárny film, ktorý vznikol v koprodukcii spoločností Découpages a Arte G.E.I.E., bol po prvýkrát odvysielaný v rámci spravodajského magazínu Arte Reportage vo francúzštine, nemčine a angličtine. Neskôr ho zverejnila aj televízna stanica France 24 a francúzsky denník Le Monde.

Dokumentárny film Clémenta Di Romu a Carola Valadeho je vyvrcholením ich spravodajskej práce v Stredoafrickej republike v roku 2020. Krajina sa v tom čase zmietala vo vlne násilia, ktorú vyvolalo nové povstanie. Na bojoch sa podieľala aj Wagnerova skupina – tieňová armáda slúžiaca záujmom Kremľa. Di Roma a Valade pokračovali vo svojej investigatívnej práci v atmosfére narastajúcej nevraživosti voči francúzskym médiám a napriek tomu, že ich neustále sledovali ruskí žoldnieri, natočili krátke filmy a fotoreportáže pre viaceré medzinárodné tlačové agentúry. Pokračovali tým v práci svojich troch ruských kolegov Orchana Džemaľa, Kirilla Radčenka a Alexandra Rastorgujeva, ktorých zavraždili v Stredoafrickej republike počas vyšetrovania činnosti skupiny Wagner v roku 2018.

Obaja novinári urobili všetko preto, aby ochránili identitu svojich informátorov, ktorí upozornili na zločiny žoldnierov. V Stredoafrickej republike totiž „zmiznutie“ oponentov nie je ničím neobvyklým. Po niekoľkých mesiacoch vyšetrovania sa im napokon podarilo získať aj dôveru aktérov ruskej propagandy v krajine. Dokument tak bez zaujatosti dáva hlas nielen obetiam žoldnierov, ale aj ich priaznivcom. Vďaka tomu je možné lepšie porozumieť, ako sa Rusku podarilo prevziať moc v krajine, k čomu prispela nenávisť voči Francúzsku. Autori dokumentu chceli dať priestor všetkým názorom v rámci druhej frontovej línie s Ruskom, ktorá sa aktuálne šíri v oblasti Sahelu tak vojensky, ako aj formou dezinformácií.

O víťazoch

Clément Di Roma je videokomentátor a fotoreportér spravodajskej televízie France24, ktorý pôsobí v Rwande. Začínal v roku 2019 ako spravodajca tlačovej agentúry Agence France-Presse (AFP) v Senegale. V rokoch 2020 až 2022 pôsobil v Stredoafrickej republike ako korešpondent pre televízne stanice France24 a TV5Monde. Z hlavného mesta Bangui informoval o volebnej kríze a ozbrojených útokoch povstaleckej koalície na hlavné mesto. O rok neskôr spolu s Carolom Valadem režíroval víťaznú reportáž „Centrafrique: le soft power russe“ (Stredoafrická republika pod ruským vplyvom).

Carol Valade je multimediálny reportér, ktorý sa už desať rokov špecializuje na Afriku. V roku 2018 sa na kontinent odsťahoval ako tlačový korešpondent a spolupracoval s medzinárodnými médiami ako RFI, AFP, TV5-Monde, Radio France či Le Monde. Precestoval celú západnú Afriku, aby informoval o politickej kríze v Guinei, o novej vlne epidémie eboly a masakroch z 28. septembra 2009. Okrem toho dokumentoval prispôsobovanie sa zmene klímy a vymieranie slonov. Neskôr sa usadil v Stredoafrickej republike, odkiaľ informoval o dôsledkoch občianskej vojny a ruskom vplyve, ktorý je námetom víťazného príbehu.

Cena sa udeľuje každoročne v deň výročia jej vraždy za výnimočný novinársky počin, ktorý prispel k podpore a ochrane základných princípov a hodnôt Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, dodržiavanie princípov právneho štátu a ľudské práva.

Slávnostné odovzdávanie ceny sa uskutočnilo v tlačovej sále Európskeho parlamentu v Štrasburgu, ktorá nesie meno Daphne Caruanovej Galiziovej. „Cena D. C. Galiziovej za žurnalistiku vysiela jasný signál. Európsky parlament stojí na strane pravdy, spravodlivosti a nezávislej žurnalistiky. Silná demokracia potrebuje silnú tlač. Bez slobody tlače niet demokracie. Práva a slobody sú v Európe cieľom, za ktorý bojujeme, nie prekážkou,“ povedala pri odovzdávaní ceny predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola.

V období od 3. mája do 1. augusta 2022 zaslalo svoje mediálne príspevky viac ako 200 novinárov z 27 krajín EÚ. Porota z nich vybrala jedenásť súťažných príbehov, ktoré postúpili do užšieho výberu.