Nepustením niektorých médií na tlačovku generálnej prokratúry sa bude pravdepodobne zaoberať parlamentný výbor

Nepustením niektorých médií na tlačovku generálnej prokratúry sa bude pravdepodobne zaoberať parlamentný výbor Reprofoto Denník N

Selektívnym prístupom generálnej prokuratúry k niektorým médiám sa bude pravdepodobne zaoberať aj parlamentný výbor pre kultúru a médiá.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) požaduje, aby generálny prokurátor Maroš Žilinka na Výbore NR SR pre kultúru a médiá vysvetlil, prečo nevpustil niektorých novinárov na štvrtkovú tlačovú besedu.

Generálna prokuratúra vo štvrtok nepustila novinárov z Denníka N, SME a Aktualít na tlačovú konferenciu Maroša Žilinku, argumentoval tým, že na generálnej prokuratúre nebolo pre nich miesto, hoci bolo na záberoch TA3 vidieť, že v miestnosti je dosť voľného miesta aj pre pár ďalších redaktorov, ktorí ostali na vrátnici. Generálna prokuratúra niektoré médiá neinformovala o tom, že vôbec chystá tlačovku.

Reprofoto TA3

 „Požiadal som predsedu Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristiána Čekovského, aby na najbližšie zasadanie výboru pozval aj generálneho prokurátora. Dôvodom je jeho neprijateľný postoj k niektorým novinárom, ktorých nepustil na verejnú tlačovú besedu. Okrem toho, že mal porušiť aj tlačový zákon, ide o zlý signál nielen k verejnosti, ale aj k nezávislým médiám. Toto sa už viac nemôže zopakovať. Verím, že Maroš Žilinka sa na výbore okrem vysvetlenia celej udalosti aj ospravedlní dotknutým novinárom,“ povedal poslanec SaS Roman Foltin.

"Správaním GP smerom k novinárom by sa mal určite zaoberať aj výbor pre kultúru a médiá. Na jeho zvolaní pracujeme," povedal pre Omediach.com predseda výboru Čekovský, ktorý tiež kritizoval postoj GP.

Výbor sa uskutoční v utorok 7. 9. 2021 o 10:00 v priestoroch NR SR. Na rokovanie výboru je pozvaný generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Generálnu prokuratúru kritizuje aj medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc. „Reportéri bez hraníc odsudzujú svojvoľné obmedzovanie slobody tlače v rozpore s verejným záujmom,“ píše organizácia na Twitteri.

„Rozhodnutie nepustiť na tlačovú konferenciu redaktorky Denníka N a Aktualít vnímam ako snahu vyhnúť sa konfrontácii s vlastnými rozhodnutiami. Nie je to prvý raz, čo sa generálny prokurátor skrýva alebo uteká pred nepríjemnými otázkami. Maroš Žilinka sa za pár mesiacov spreneveril prísľubu transparentnosti, ktorý si dával pri svojej kandidatúre na post generálneho prokurátora a aj na základe ktorého ho poslanci NR SR volili. To, čo však generálny prokurátor predvádza, nemá s transparentnosťou nič spoločné,“ zdôraznil Čekovský.

Voči spôsobom generálnej prokuratúry sa ohradili aj šéfredaktori spomínaných médií, ktorí jej poslali otvorený list.