Šéfovia SME, Nka a Aktualít: Otvorený list generálnemu prokurátorovi Žilinkovi

Šéfovia SME, Nka a Aktualít: Otvorený list generálnemu prokurátorovi Žilinkovi Foto: Facebook Maroš Žilinka

Generálna prokuratúra vo štvrtok nepustila novinárov z Denníka N, SME a Aktualít na tlačovú konferenciu Maroša Žilinku, argumentoval tým, že na generálnej prokratúre nebolo pre nich miesto, hoci bolo vidieť, že v miestnosti je voľného miesta dosť pre pár ďalších redaktorov. Generálna prokuratúra tieto médiá ani neinfomorvala o tlačovke. Šéfredaktori Denníka N, SME a Aktualít dnes zverejnili otvorený list Žilinkovi. Prinášame ho v plnom znení:

Vážený pán generálny prokurátor Maroš Žilinka,

Generálna prokuratúra pod Vaším vedením zabránila novinárom Aktualít, Denníka SME a Denníka N, aby vám kládli otázky v mene verejnosti. Nie je nám jasné, podľa akého kritéria ste vylúčili novinárov troch významných spravodajských médií z informovania verejnosti. Argument o nedostatku priestoru je veľmi biedny a nemôžeme ho brať vážne.

Vieme, aké boli kritériá Vladimíra Mečiara, keď si vyberal novinárov hodných jeho odpovedí. Vieme, z akého dôvodu Robert Fico dlhé roky ignoroval otázky médií, ktoré ho kritizovali.

Mysleli si, že majú právo rozhodovať o tom, kto má právo na prístup k informáciám.

Mýlili sa, tak ako sa teraz mýlite aj Vy.

Odporúčame aj: Generálna prokuratúra by si medzi novinármi vyberať nemala, nie je súkromná firma

Je pre nás nepochopiteľné, že práve Generálna prokuratúra ignoruje tlačový zákon, ktorý pre novinárov slobodný prístup k informáciám zaručuje.

Ak ste slová o budovaní transparentnejšej prokuratúry mysleli úprimne, tak Váš postup voči našim médiám je ich pravým opakom.

Ohradzujeme sa proti takémuto postupu, nielen v mene našich médií, ale aj v mene tých novinárov, ktorí by mohli zostať pred bránami prokuratúry pri Vašej najbližšej tlačovej konferencii.

Vyzývame Vás, aby ste v podobnom selektívnom prístupe k novinárom nepokračovali a aby ste sa neskrývali pred otázkami kritických médií, ktoré sú pre demokraciu nenahraditeľné.

So znepokojením,

Beata Balogová, šéfredaktorka, Denník SME

Peter Bárdy, šéfredaktor, aktuality.sk

Matúš Kostolný, šéfredaktor, Denník N

Aktualizácia 7. 9. 2021: Maroš Žilinka: Odpoveď na otvorený list šéfredaktorov SME, Denníka N a Aktualít