Poľsko chystá zmenu zákona, novinári by sa mohli dostať na poľsko-bieloruskú hranicu

Poľsko chystá zmenu zákona, novinári by sa mohli dostať na poľsko-bieloruskú hranicu Reprofoto Voices From Belarus

Novinári by mohli na základe navrhovaných zmien zákonov o ochrane hraníc získať prístup na poľsko-bieloruské pomedzie. Informovala o tom agentúra PAP. Na bieloruskej strane hranice s Poľskom táborí niekoľko tisíc migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európskej únie. Médiá aj humanitárni pracovníci majú v súčasnosti na základe výnimočného stavu, ktorý platí od októbra, do pohraničnej oblasti zakázaný vstup. V spravodajstve sa tak musia spoliehať na informácie od úradov.

Minister vnútra Mariusz Kamiński dnes v rozhovore so súkromnou rozhlasovou stanicou RMF FM uviedol, že novinári z celoštátnych médií sa budú môcť v pohraničí zdržiavať za podmienok stanovených pohraničnou strážou.

"Návrh o pohraničnom pásme zahŕňa právo novinárov vykonávať svoje povolanie a poskytovať informácie," povedal Kamiński. "Budeme flexibilní a rozumní. Všetky redakcie, ktoré pôsobia celoštátne, budú môcť túto možnosť využiť," dodal. Podľa Kamińského je kríza na poľsko-bieloruskej hranici "otázkou mnohých mesiacov".

"Musíme vychádzať z toho, že túto krízu nevyriešime zo dňa na deň. Na to, čo sa deje, musíme reagovať rôznymi spôsobmi - výstavbou hraničného múru, ale aj zákonnými ustanoveniami adekvátnymi situácii," povedal. Dodal, že Sejm, dolná komora poľského parlamentu, by mal návrh novely prerokovať na svojej budúcej schôdzi, ktorá začína v utorok.

Námestník ministra vnútra Maciej Wonsik v piatok uviedol, že súčasné zákony o výnimočnom stave zostanú v platnosti, ale zmeny by mohli zrušiť niektoré obmedzenia pre novinárov a umožniť im pracovať v pohraničnej oblasti.

Poľsko aj Európska únia obviňujú bieloruského autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, že do Bieloruska necháva dovážať ľudí v zúfalej situácii z krajín ako Irak alebo Sýria a využíva ich ako zbraň v hybridnej vojne proti dvadsaťsedmičke v odplate za to, že na jeho režim uvalila sankcie kvôli represii prodemokratickej opozícii a porušovaniu ľudských práv.

Poľsko, Litva a Lotyšsko posilňujú svoje hranice v snahe zablokovať novo otvorenú migračnú trasu. S blížiacou sa zimou je situácia stále nebezpečnejšia. V piatok poľská polícia pri hraniciach s Bieloruskom objavila telo mŕtveho Sýrčana.