Novou hovorkyňou Bieleho domu bude prvýkrát černoška, ​​Karine Jean-Pierre

Novou hovorkyňou Bieleho domu bude prvýkrát černoška, ​​Karine Jean-Pierre Reprofoto Moveon.org

Americký prezident Joe Biden vymenoval Karine Jean-Pierre novú hovorkyňu Bieleho domu. Bude prvou černoškou v tejto funkcii a zároveň prvou hovorkyňou amerického prezidenta, ktorá sa otvorene hlási k svojej lesbickej orientácii. Súčasná hovorkyňa Len Psaki vo funkcii skončí k 13. máju.

 Jean-Pierre, ktorá v súčasnej administratíve slúžila ako zástupkyňa hovorkyne, podľa Bidena prináša "skúsenosti, talent a integritu, ktoré sú potrebné pre túto náročnú prácu".

"Bude prvou ženou čiernej pleti a prvou otvorene LGBTQ+ osobou, ktorá bude zastávať funkciu tlačovej hovorkyne Bieleho domu," uviedla odchádzajúca hovorkyňa Psaki. "Na zastúpení záleží a ona dá hlas mnohým ľuďom, ale tiež prinúti mnohých snívať o tom, čo je skutočne možné," dodala.

Jean-Pierre v minulosti pracovala pre administratívu prezidenta Baracka Obamu, pôsobila ako politická analytička pre televízie NBC a MSNBC či viedla oddelenie pre styk s verejnosťou v liberálnej organizácii MoveOn.org.

Psaki má dve malé deti, ktorým sa chce viac venovať. Na začiatku svojho pôsobenia vo funkcii hovorkyňa prezidenta povedala, že má v úmysle post zastávať zhruba rok.

Biden Psaki za jej prácu poďakoval a poznamenal, že v tlačovej miestnosti Bieleho domu nastavila "štandard pre vrátenie slušnosti a rešpektu". "Chcem Len poďakovať za to, že zdvihla latku, komunikovala s americkým ľudom priamo a pravdivo a zachovala si pri tom zmysel pre humor," uviedol prezident. "Ďakujem Len za jej službu krajine a prajem jej, aby sa jej darilo čo najlepšie," dodal.