Z Bieleho domu odchádza riaditeľka tlačového oddelenia a ďalší ľudia

Z Bieleho domu odchádza riaditeľka tlačového oddelenia a ďalší ľudia Reprofoto youtube The View

Kate Bedingfieldová odchádza z pozície riaditeľky tlačového oddelenia Bieleho domu. Administratívu prezidenta Joea Bidena tak opúšťa ďalší z vysoko postavených spolupracovníkov, napísal The New York Times (NYT).

Bedingfieldová pomáhala Bidenovi v kampani pred prezidentskými voľbami, zaslúžila sa o presadenie pomoci za epidémie koronaviru a rozpočtových balíkov na posilnenie infraštruktúry. Podieľala sa aj na nominácii Ketanji Brownovej Jacksonovej do najvyššieho súdu.

Podľa NYT odchádza Bedingfieldová v čase, keď tlačové oddelenie Bieleho domu čelí výhradám od Demokratickej strany. Kritici chcú, aby prezident dôraznejšie reagoval na útoky strelnými zbraňami, na zrušenie ústavného práva na potrat najvyšším súdom či na rekordnú infláciu.

Bedingfieldová bola Bidenovou poradkyňou odkedy pôsobil ako viceprezident v administratíve bývalého prezidenta Baracka Obamu a bola jednou z najviditeľnejších tvárí v kampani v roku 2020. Biely dom opúšťa niekoľko týždňov po odchode hovorkyne Bieleho domu Len Psakiovej. Z tlačového oddelenia odišlo v minulých týždňoch niekoľko nižšie postavených ľudí. Biely dom opustili aj vysoko postavení poradcovia ako Cedric Richmond alebo Jeffrey Zients, ktorý radil, ako postupovať proti korone.

Biden však zároveň do Bieleho domu priviedol znova svojich dlhodobých poradcov, čo podľa NYT nasvedčuje tomu, že sa pripravuje na kampaň na znovuzvolenie. Z firmy pre verejné záležitosti sa nedávno vrátila poradkyňa Anita Dunnová, z postu hovorcu ministerstva zdravotníctva prišiel Ian Sams.