Princ William pracoval ako kolportér časopisu, ktorý predávajú bezdomovci

Princ William pracoval ako kolportér časopisu, ktorý predávajú bezdomovci Zdroj: Instagram cabbie_london

Britský princ William si tento týždeň vyskúšal, aké to je byť kolportérom časopisu Big Issue, ktorý bežne predávajú ľudia bez domova. Ľudia ho v stredu s červenou firemnou šiltovkou na hlave a oblečeného vo veste rovnakej farby videli predávať v centre Londýna.

Britská BBC na svojich internetových stránkach píše, že predavači časopisu Big Issue päť výtlačkov dostávajú zadarmo, za každý ďalší platia 1,5 libry. Jeden potom na ulici stojí tri libry. Kolportérmi sú okrem bezdomovcov dlhodobo nezamestnaní alebo ľudia, ktorí potrebujú peniaze, aby neskĺzli do dlhov.

Bývalý príslušník metropolitnej polície Matthew Gardner na sociálnych sieťach napísal, že jeho švagor si princa Williama všimol a radoval sa, že strávil "okamih s naším budúcim kráľom, ktorý je skromný a bez fanfár pomáha tým, ktorí to najviac potrebujú". William mužovi ponúkol časopis, ten mu ale povedal, že nemá hotovosť. Princ však vytiahol platobný terminál.

Agentúra Reuters k tomu napísala, že prenosné platobné terminály sa medzi bezdomovcami uchytili kvôli tomu, že ľudí, ktorí pri sebe nosia hotovosť, v posledných rokoch ubudlo.

Kancelária princa Williama sa k jeho pôsobeniu v úlohe kolportéra nevyjadrila.

Tridsaťdeväťročný princ William, vojvoda z Cambridge, je po svojom otcovi Charlesovi druhý v následníctve na britský trón. Jeho matka, princezná Diana, Williama a jeho brata Harryho brávala v rámci svojich charitatívnych aktivít na návštevy do centier pre bezdomovcov.