Princ William vystúpil na obranu kráľovskej rodiny

Princ William vystúpil na obranu kráľovskej rodiny Reprofoto youtube ODN

Britská kráľovská rodina nie je rasistická, zdôraznil dnes princ William v reakcii na veľmi diskutovaný rozhovor, v ktorom jeho brat Harry s manželkou Meghan hovorili o dôvodoch svojho odchodu z Británie. Meghan, ktorá je rasovo zmiešaného pôvodu, sa v rozhovore okrem iného posťažovala, že sa nemenovaný člen kráľovskej rodiny pýtal, ako tmavú pleť môže mať ich syn, až sa narodí. Uviedla tiež, že intenzívny tlak okolia i médií ju dohnal až k myšlienkam na samovraždu.

 William, ktorý je po svojom otcovi druhý v poradí v následníctve na britský trón, povedal, že od interview so svojím bratom ešte nehovoril, ale že to plánuje. William sa tak vyjadril pri dnešnej návšteve jednej zo škôl na východe Londýna, kam s manželkou Kate zavítal pri príležitosti návratu anglických detí do škôl po dlhej pauze spôsobenej kovidom.

Harry predtým v rozhovore s moderátorkou Oprah Winfreyovou vyhlásil, že v súčasnosti nemajú s Williamom blízky vzťah. "Mám Williama veľmi rád, je to môj brat, prešli sme si spolu mnohými ťažkosťami a máme spoločné skúsenosti. Teraz sme ale každý na inej ceste," podotkol Harry.

Podrobnosti: Meghan v exkluzívnom rozhovore: Zo spolužitia s kráľovskou rodinou bola tak nešťastná, že mala samovražedné myšlienky (VIDEO)

Obvinenia z rasizmu a zlého zaobchádzania, ktoré Harry a Meghan vzniesli v rozhovore odvysielanom v pondelok večer americkú stanicou CBS, kráľovskú rodinu zasiahli a Buckinghamský palác na ne reagoval v utorok vo svojom vyhlásení. To však spory nijako neurovnalo.

Rozhovor Harryho a Meghan mal dosah aj na britské médiá, ktoré Harry označil za "rasistické a bigotné" - zvlášť tie bulvárne. Britská Spoločnosť editorov, ktorá združuje asi 400 členov médií, princove tvrdenia v prvej reakcii odmietla a uviedla, že "takýto útok je bez predloženia dôkazov neprijateľný". "Britské médiá nie sú bigotné a po útoku vojvodu a vojvodkyne zo Sussexu na tlač sa nenechajú odradiť od svojej úlohy a budú ďalej poháňať k zodpovednosti bohatých a mocných," napísala spoločnosť vo vyhlásení.

Po širokej kritike spoločnosť svoje výroky miernila a pripustila, že "v médiách ostáva urobiť ešte veľa práce na posilnenie rozmanitosti a inklúzie". V stredu potom riaditeľ Spoločnosti editorov Ian Murray oznámil, že sa rozhodol odstúpiť z funkcie, aby táto organizácia mohla "obnoviť svoju dobrú povesť".