BBC oznámila, že polícia v Číne napadla a kopala jej novinára (VIDEO)

BBC oznámila, že polícia v Číne napadla a kopala jej novinára (VIDEO) Reprofoto Facebook Radio Free Asia Chinese

Britská verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica BBC v nedeľu uviedla, že čínska polícia napadla a na niekoľko hodín zadržala jej spravodajcu informujúceho o proteste v Šanghaji. V niektorých čínskych mestách, vrátane Šanghaja alebo Pekingu sa v nedeľu konali protesty s výzvou ukončenia prísnych protikoronavírových opatrení, ale aj s heslami za slobodu.

"BBC je mimoriadne znepokojená kvôli zaobchádzaniu s naším novinárom Edom Lawrencom, ktorý bol zatknutý a spútaný, keď pokrýval protest v Šanghaji," uviedol hovorca BBC. Policajti spravodajcu niekoľko hodín zadržiavali, podľa hovorcu ho kopali a bili. Po niekoľkých hodinách ho prepustili. "To sa stalo v situácii, keď pracoval ako akreditovaný novinár," doplnil hovorca. BBC podľa neho nedostala vierohodné oficiálne vysvetlenie, prečo polícia Lawrenca zadržala.

Prísne opatrenia proti covidu-19, ktoré čínske úrady nariaďujú hneď pri výskyte niekoľkých prvých prípadov nákazy, ochromujú čínsku ekonomiku. V posledných mesiacoch tiež vyvolávali opakované sťažnosti na úrady, ktorým sa nedarilo spoľahlivo zabezpečovať potraviny a ďalšie nevyhnutnosti ľuďom zavretým v domovoch. Vlnu nespokojnosti umocnil 24. novembra požiar v Urumči, metropole Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang, ktorý si vyžiadal desať ľudských životov. Objavili sa informácie, že kvôli protipandemickým opatreniam sa ľudia nemohli dostať z horiacej budovy a záchranári zase k nim. Úrady to popierajú.

BBC na svojich internetových stránkach uvádza, že protesty sa v nedeľu konali aj mimo Číny. Išlo napríklad o Londýn, kde sa pred čínskou ambasádou zišli stovky ľudí. Priniesli tam kvety na uctenie pamiatky ľudí zomrelých v Urumči.